Internationale onderwijs tentoonstelling en forum Riyadh 2014 (3)

Woensdag 5 februari 2014. We staan voor de tweede keer op de onderwijsbeurs in Riyadh. Met onze partner Al Kayan en dit jaar ook samen met Ecophon.

We hebben nu al een aantal keren een paar gebouwen die ons intrigreren uit de verte gezien. Ze lijken wel van goud. Het lijkt wel of er een net van messing draad omheen zit. We nemen de tijd om er langs te rijden en het is heel bijzonder. Het is een tweede huid die de zon buiten zal houden en toch uitzicht toelaat. We hadden graag zoiets gemaakt voor Saudi Airlines in Jeddah maar dat project blijft voorlopig nog in mist gehuld in plaats van in een tweede-huidgevel. Met excuus voor de kwaliteit van de foto. Fotograferen met een tablet is best handig maar niet in de zon.

's Ochtends komen er veel schoolkinderen op de beurs die veel vragen hebben en met ons op de foto willen. We doen dat met alle plezier en ze staan te watertanden bij de scholen die wij in Nederland mogen maken. Voor de volgende keer weten we wat we gaan doen voor de ochtenduren: het maken van een A5 velletje met onze logo's, stippellijnen en een vouwinstructie erop, zodat je er een vliegtuigje van kunt vouwen. Dan drukken we de kinderen op het hart dat ze vooral niet gebruikt mogen worden op de beurs! Kijken wat er gebeurt.

We leggen aan twee zeer enthousiaste gesluierde vrouwen uit wat we doen. Dat is echt heel vreemd; we hebben wel contact, maar het is heel moeilijk wanneer je geen enkele reactie kunt zien. We laten zien wat voor een soort scholen we maken. Zonder de ogen te zien missen we heel veel, maar aan hun gesproken woord merken we dat ze heel graag op zo'n school les willen hebben.

We komen er weer eens achter wat de kwaliteit van de scholen hier is als we met een excursie meegaan naar een school die we het best kunnen beschrijven als een potentieel Ecophon-paradijs. Als je het filmpje met geluid bekijkt, dan merk je wat slechte akoestiek doet. Dorte probeert het gegil op de achtergrond te overstemmen maar het is geen doen. Het is een constante blur van geluid: het lijkt wel een zwembad. Ecophon kan hier nog voetbalvelden aan m2 kwijt.

Ik moet denken aan een moment in mijn jeugd toen ik als klein mannetje vrij redelijk kon keepen en achter het doel stond bij wedstrijd van het team van mijn vriendjes. De ballen vlogen er achter elkaar in en schatte dat ik minstens de helft had kunnen houden. Maar invallen mocht ik niet omdat ik niet van het team was!

Voor oog en oor is hier in Saoedi Arabië nog heel veel te winnen maar we moeten de kans nog verzilveren.