Urban villa’s ingehuisd

De eerste bewoners zijn onlangs verhuisd naar de twee nieuwe Urban Villa’s van atelier PRO in de wijk Westeraam in Elst. De appartementen zijn ingericht met veel comfort en voldoen aan de hoge toegankelijkheidseisen voor levensloopbestendige woningen.

Bewoners van de 3e verdieping:
’Sinds we hier wonen genieten we zo van de lage herfstzon in de woonkamer. In het vorige huis zaten we natuurlijk niet zo hoog. Vanuit mijn stoel op het grote terras zie ik de Oude Toren van Elst’.

De twee villa’s zijn ten opzichte van de oever verschoven zodat ze goed kunnen profiteren van het uitzicht en de zon. Veel glas op het zuiden en smalle ramen op het noorden volgt uit de oriëntatie, wat weer gunstig is voor de energieprestatie van de woningen. Ook woningplattegronden zijn zo georganiseerd dat alle woningen optimaal op de zon zijn gericht. De ‘noordoost woning’ - een gebruikelijk euvel bij urban villa’s - wordt daarmee vermeden. De woningen worden ontsloten via een centrale vide, waar door middel van daklichten natuurlijk licht naar binnen komt.
De twee bouwvolumes hebben een sculpturale vorm en met verschillende typen balkons en dakterrassen ontstaat zo een divers en aantrekkelijk stedelijk beeld. Aan de zuidgevels kragen ruime stalen balkons over het water. De metselwerk gevel is gedeeltelijk wit gekeimd om de sculpturale vorm te benadrukken en meer licht te creëren bij de buitenruimten.
Buiten wordt de ruimte tussen de twee villa’s gebruikt voor een woondek met gemeenschappelijke daktuin en terras. Onder het dek is een half verdiepte parkeergarage aangelegd. Groene taluds van de daktuin vormen een glooiende overgang tussen het dek en de naast gelegen oever.