Handelsmissie Hessen en Baden Württemberg; dag 1

De kop is er af! Na een vertraagde vlucht van Schiphol naar Frankfurt zijn we eindelijk gearriveerd in Wiesbaden, de Duitse bakermat van het huis Oranje Nassau. Vanochtend is de Nederlandse handelsmissie van start gegaan in het gebouw van de Industrie- und Handelskammer, een van de neoclassicistische hoogtepunten die deze stad sieren. Minister Ploumen gaf met haar speech het startsein voor een dag die zich kenmerkt door een intensieve kennismaking van Nederlandse bedrijfssectoren met hun potentiële Duitse handelspartners. Voor onze delegatie van de BNA betekent dat een ontmoeting met de architeketenkammer van Wiesbaden. Een ontmoeting met Duitse collega's dus en voor mij een presentatie van atelier PRO in een Pecha Kucha sessie in mijn gebrekkigste Duits. Aanwezig is de zeer in architectuur geïnteresseerde Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemakers. Ik bevind mij in het gezelschap van gerennomeerde architectenbureaus: Onix, Ector Hoogstad, MVRDV, Benthem  en Crouwel, KAW, UN studio, Studioninedots en BDG Architecten. Kortom een gezelschap van competente bureaus die in Duitsland aan de bak willen, of al jaren zijn.

Onze missieleider is Mathias Lehner die met een eigen stijl voor diplomatie ons door het programma loodst, bijgestaan door de zeer correcte Patrick Janssen van het consulaat in Düsseldorf. Na de ontmoeting met de Architektenkammer wacht ons een 'speeddate' met mogelijke Duitse opdrachtgevers in het hotel. Ik word geconfronteerd met mijn beperkte kennis van 'vakDuits' en besluit over te schakelen op Engels om zo een wat gemakkelijker gesprek te hebben. Mijn gesprekspartners passen zich moeiteloos aan. Een goed gesprek over de actuele situatie in Nederland en de economische aspecten van ruimtelijke ontwikkelingen levert geanimeerde discussies op, in plaats van plichtmatige bureaupresentaties. Ik maak vrienden bij mijn  Duitse gesprekspartners zonder de geijkte marketingverhalen.

Na een intensief programma wacht ons na een kort moment van rust het hoogtepunt: de foto van de voltallige handelsmissie op de trappen van het monumentale Kuhrhaus in Wiesbaden, in het gezelschap van de ministers en onze nieuwe Koning en Koningin. Koningin Maxima ziet er, zoals verwacht, stralend uit in een groene jurk met asymmetrisch accent.

Aansluitend is er een groots 'flying diner' en dat betekent weer, zoals gedurende de gehele dag, staan aan een tafel en converseren met een caleidoscopische groep mensen. Uiteindelijk wordt ook onze tafel vereerd met een bezoek van de koning. De voertaal is Duits, het is saillant dat de eerste en waarschijnlijk de laatste keer dat ik Koning Willem Alexander mag spreken het in de Duitse taal is. Hij neemt de tijd om iedereen een hand te geven en iedereen te spreken, ook al wordt hij door ambtenaren gemaand op te schieten. Ook ik krijg een minuut voor een elevator pitch. Naderhand doen wij ons te goed aan Nederlandse kazen en hebben wij een aantal geanimeerde gesprekken met hartelijke Duitsers en tot slot ook even Minister Bussemaker. We hebben het over de rol die architectuur kan spelen voor Nederland en welk beleid daarbij past. Naarmate de Riesling vloeit, wordt mijn Duits allengs beter...vermoed ik. Genietend van de avond wandel ik tevreden naar het hotel.