Handelsmissie Hessen en Baden Württemberg; dag 2

Vanochtend onderweg naar Stuttgart per luxe Mercedes-bus met wifi. Een goed moment om wat mails te behandelen. Baden Württemberg verwelkomt ons met prachtig weer.

Als eerste staat een bezoek aan het Zentrum für Virtuelles Engineering ZVE van UN studio op het programma. Het gebouw is onderdeel van Frauenhofer. Deze zusterorganisatie van TNO heeft hier een lab en kantoorgebouw gerealiseerd, waarin allerlei technologieën op BIM-gebied en virtuele realiteit worden ontwikkeld. In een virtuele ruimte kunnen we een model 'bezoeken' van het gebouw waarin we ons bevinden en waarin alle informatie 1:1 te ervaren is. Je kunt door het ontwerp lopen met een 3D-bril en zien hoe het werkelijk wordt, tot en met de installaties en de sprinklerkoppen. Ook zijn in het model 3D-stroommodellen van de ventilatie opgenomen zodat de klimatisering virtueel te testen is. 

In het Cube Museum van Stuttgart wacht ons een ontmoeting  met de architecten van de Architektenkammer. Inmiddels heeft ook Ronald Schleurholts, vice voorzitter van de BNA, zich bij ons gevoegd. We zien Pecha Kucha's van MVRDV, UN studio, Lava architecten en BDG. Baden Württemberg heeft de grootste architectendichtheid ter wereld. De deelstaat heeft 16.000 architecten, zodat ik mezelf afvraag wat onze toegevoegde waarde is.

Dan wederom een intensieve matchmaking-sessie in het Mercedes Benz Museum. De gesprekken zijn vruchtbaar omdat we met opdrachtgevers spreken die andere manieren van woningbouw willen proberen. Ook is kostenbeheersing een incentive om met Nederlandse architecten in zee te gaan. De woningbouwmarkt is booming in Baden Württemberg. Overal staan kranen en woningen worden snel verkocht. Ook in Stuttgart is er sprake van een re-urbanisatieproces, waarbij wonen in de stad gewild is.

Na een opfrisuurtje in het hotel gaan we terug naar het Mercedes Benz Museum voor een finale bijeenkomst met de handelsmissie. Ben van Berkel zal het koningspaar rondleiden in aanwezigheid van de CEO van de autofabrikant. Een strak geregiseerde wandeling door de highlights van dit spectaculaire museum. Een delegatie van architecten wordt op de bovenste verdieping geposteerd om hen te ontvangen, naast de eerste prototypen van Daimler Benz. Lijdzaam en vol spanning wachten we de ontmoeting met het Koninklijk paar af. Eenmaal gearriveerd dalen we langs alle iconische auto's gezamenlijk af richting de zaal met gasten. En passant komen we langs de bus waarmee die Mannschaft in 1974 naar het stadion reed... In zijn speech memoreert Koning Willem Alexander de enigszins pijnlijke confrontatie met dit vehikel. Inmiddels blijkt dat 25% van de Duitse auto's uit Nederlandse onderdelen bestaat; een onderstreping van onze goede relaties. En ook in het Europese voetbal is een Nederlands onderdeel van een Duits team beslissend voor het winnen van de finale. Een bulderend gelach vult het museum.