Concurrentie in Winschoten

Op 6 juni zijn wij (Lisette Plouvier als projectarchitect en ik als projectleider van het Cultuurhuis Winschoten) op bezoek geweest bij groep 7 en 8 van basisschool het Baken in Westerlee. Deze school ligt op een steenworp afstand van het nieuw te bouwen Cultuurhuis Winschoten.

De klas doet mee aan een project dat is opgezet door de gemeente Winschoten en Platform GRAS uit Groningen.

De opzet van dit project is om de kinderen een eigen ontwerp te laten maken van het Cultuurhuis, waarbij de verschillende programmaonderdelen zijn verbeeld door een legosteentje in een bepaalde kleur. Het doel hiervan is kennis te maken met architectuur in het algemeen en het Cultuurhuis Winschoten in het bijzonder.

De kinderen hebben in groepjes hun eigen ontwerp gemaakt van het Cultuurhuis. Dit hebben ze aan ons  toegelicht met de onderbouwing van hun keuzes. Dat leidde tot verassende ontwerpen en verschillende inzichten. Daar waar de een het het belangrijkst vond om de bibliotheek op de begane grond te leggen vond de ander juist dat het café de meest prominente plek moet krijgen. En ook waren er groepjes bij die een metafoor hadden gekozen bij het ontwerp. Eén groepje had het ontwerp laten lijken op een hamburger, de andere juist weer op een raket zodat je er later ook mee naar de maan zou kunnen gaan.

Wij waren zeer onder de indruk van de ontwerpen die de groepen ons hebben voorgelegd en hopen hiermee een aantal toekomstige collega’s enthousiast te hebben gemaakt.

Voor deze week stond nog een bezoekje aan de bouw op het programma, waardoor ook de uitvoering van het Cultuurhuis besproken wordt.

Meer projectinformatie Cultuurhuis Winschoten exterieur en interieur.