Streep door de verpakking

Het werk in Nederland is schaars en daarom zoeken we het tot in de woestijn. Niet dat het daar gemakkelijk is. Het vergt weer nieuw talent om te doorgronden hoe het hier in Saoedi Arabië nu werkt of soms niet werkt. Onze gevel is afgekeurd; niet modern genoeg. Ze zijn hier gewend aan glasgevels en dat is dan modern. En wat is dan weer modern ten opzichte van hedendaags?

Dit is een behoorlijke tegenslag  want van de managers van het vastgoed bedrijf hadden we de indruk gekregen dat we nog wel wat opmerkingen zouden krijgen, maar niet een rechtstreekse afkeuring. Het is de de baas van het financiele bedrijf van Saudi Airlines en daar zit het geld, dus uiteindelijk beslist hij. Het lijkt alsof je alles met je opdrachtgever geregeld hebt, maar bij welstand sneuvelt.

Maar we kunnen verder met het concept in een andere verpakking. Kunnen we daar nog vrij over denken? Kun je los komen van iets waarvan je zo overtuigd bent? Een van de redenen dat ik zelf geen architect ben geworden lag voor mij in het niet los kunnen komen van mijn eerste idee. Gebrek aan, in ieder geval, architectonisch vrij denken.

Maar toch hebben in Jeddah ook iets bijzonders meegemaakt. Tijdens de onderwijsbeurs in Riyadh begin dit jaar hebben we kennis gemaakt met een echtpaar. Hij is echt een businessman en heeft diverse fabrieken in Saoedi Arabië. Zij is net zo gepassioneerd als Dorte als het om scholen en kinderen gaat. Voor ons vertrek werden we uitgenodigd om naar Jeddah tekomen om mee te denken over hun school zonder dat ze wisten dat de vluchten al voor ons geboekt waren. Bij het bezoek aan de school werden we allereerst hartverwarmend verwelkomd door Maria en Hamman. Maar wat ons echt raakte was de sfeer op de school. Toen we een school in Riyadh bezochten in februari raakten we haast depressief;  zo liefdeloos werd er omgegaan met de kinderen en het gebouw. Een generatie kinderen waarvan je je maar moeilijk kunt voorstellen dat ze gaan bijdragen aan een beter Saoedi Arabië.

Hoe anders is het op deze school! Maria straalt en de leidsters stralen mee en dat heeft het zelfde effect op de kinderen. Het gebouw is met liefde opgeknapt. Hier helpt het gebouw de mensen en mooier dan dat kun je het toch eigenlijk niet meemaken. Als er nu iets wat wij met onze gebouwen willen bereiken is het dat. Het doet me denken aan een school in Heerhugowaard waar we net na de oplevering op bezoek waren. De school werd ingericht en de leraressen waren heel vrolijk. Zonder dat ze wisten wie we waren vroegen wij waarom ze ze vrolijk waren; we hebben zo'n heerlijk nieuw gebouw. Zo'n moment geeft me energie voor jaren en dat heb je wel eens nodig als het tegen zit.

Onze partner in Saoedi Arabië had alles weer perfect geregeld en betaald, van vliegtickets, hotel tot en met het beste, meestal Libanees,  eten van Jeddah. We laten de immer razende airco's achter ons en vertrekken weer naar Nederland in de hoop de volgende keer betere zaken te doen.