Opening Nieuw Waterlandplein

Het water kwam met bakken uit de lucht afgelopen maandag. Ideaal weer voor de opening van een project met de naam Nieuw Waterlandplein (Amsterdam Noord). Het openingsfeestje begon in een tent op het plein waar de sprekers Roel Vollebregt (AM), Roel Steenbeek (Ymere) en stadsdeelvoorzitter Rob Post steeds harder moesten praten om zich verstaanbaar te maken door de klaterende regen. Net op het moment dat we voor de openingshandeling toch echt naar buiten moesten werd het droog. Op een of andere manier past dat bij deze plek. Op het eerste oog niet echt feestelijk. Een ‘krachtwijk’ met bovengemiddeld veel werkloosheid en armoede met alle kenmerken van dien. Maar als je er vaker komt, bemerk je er ook veel energie en daadkracht. De naam Krachtwijk is niet eens zo gek. 

Na een korte speech van  burgemeester Van der Laan, las stadsdeeldichter Ibrahim Selman een gedicht voor terwijl de gebouwen om het plein met bewegende lichtbundels werden aangelicht. Toen begon het weer te regenen en met het dansende licht in de rug, gingen we naar binnen voor een borrel/ reünie en rondgang door de nieuwbouw bij nacht. Terwijl we de tent weer ingingen zag ik dat de burgemeester in gesprek was met een paar kinderen. “Ga maar snel naar binnen”, hoorde ik hem vaderlijk zeggen...

Het werknummer van het Waterlandplein, 0511, verraadt dat het de elfde opdracht was die we in 2005 kregen. Het ontwerpen van ongeveer 35.000 m² winkels, voorzieningen, stallingsgarages en woningen. Later kwamen hier nog daktuinen en het interieur van de bibliotheek bij. De opdracht kregen we nadat we onze ervaring met winkelcentra met een powerpointpresentatie hadden laten zien aan opdrachtgevers AM en Ymere. Kom daar nu nog maar eens om! Niks weken werken aan een ‘visie’, inclusief renders. De Architecten Cie. kreeg opdracht voor vijf woontorens op de plint en Hans van Heeswijk Architecten kreeg de opdracht voor het renoveren van drie woontorens die in het winkelcentrum geïntegreerd moesten worden.

In 2005 reikten de bomen nog tot in de hemel: we gingen met opdrachtgevers en ontwerpers in Parijs kijken naar gebieden met hoge bebouwingsdichtheid en groene daken. Echt iets van vóór de crisis, maar het informele karakter van zo’n excursie is wel de basis voor een goede samenwerking. In het begin hebben we veel met elkaar overlegd. Iedereen bracht delen van de maquette mee en zo groeide het ontwerp langzaam. DRO was hier ook altijd bij aanwezig. Samen naar de steenhandel om de bakstenen voor de nieuwbouw en de keramische tegels van de renovatie op elkaar af te stemmen.

'Waar ben je het meest trots op?' werd mij afgelopen maandag tijdens de opening gevraagd. Mijn antwoord, althans een korte versie ervan: 'dat het één geheel is geworden, hoog en herkenbaar van ver, maar als je dichterbij komt ervaar je de verrassende variatie aan ruimten en de menselijke schaal.”

Onze taak zit er nu op. Het Nieuw Waterlandplein is nu van en voor de bewoners, omwonenden, de winkeliers, de artsen, fysiotherapeuten, de mensen van het Huis van de Wijk, de bibliotheek en de toevallige voorbijganger.

Maak er wat moois van!

ZIE FILM