Internationale onderwijs tentoonstelling en forum Riyadh 2014

Dag 1, Riyadh, maandag 3 februari 2014.

We staan voor de tweede keer op de beurs in Riyadh met onze partner Al Kayan en dit jaar ook samen met Ecophon. In februari is het heerlijk in Riyadh: rond de 24 graden en een beetje wind. We zijn hier bijna 5000 km van huis maar omdat we nu al een paar keer in Saoedi Arabië zijn geweest voelt het minder ver.

Vorige  keer was onze stand bij aankomst een armzalige bende. Ik zal nooit het bijzonder boze gezicht van Dorte vergeten toen we hier vorig jaar aankwamen. Het werd in een dag tijd nog aardig opgelapt, maar het bleef behoorlijk shabby.

Deze keer durfden we dan ook nauwelijks om de hoek te kijken. Maar tot onze grote verbazing herkenden we onze stand direct van uit de verte van de tekening. Hij lijkt zelfs min of meer volgens tekening uitgevoerd te zijn! Okee, de stoelen rond de glazen tafel zijn 'verrassend' en het fotobehang is ook niet helemaal onze keuze, maar het ziet er fris uit. Een van onze stagiaires, Abel, heeft het uitgetekend en heeft de primeur: het eerste opgeleverde werk in 2014! Er is zelfs een Perzisch tapijt. Dat ligt nog even opgerold in de kast omdat het nog te stoffig is om ons heen.

De beurs is al open, maar dat betekent niet dat niet dat alles klaar is. Er wordt nog van alles binnengebracht en de beschermfolies zitten nog op het prachtige roze tapijt in de gangpaden. Ook onze stand wordt nog gepoetst en er worden lampjes toegevoegd. Terwijl in de beursregels staat dat zondagavond om 6 uur alle aannemers verdwenen moeten zijn, trekt niemand zich daar wat van aan. De grootste bende is het bij de organisator van de beurs, het Ministerie van Onderwijs. Op de foto is te zien hoe daar nog met man en macht gewerkt wordt; ze hebben zeker nog 3 uur voor dat de minister komt.

We vragen ons natuurlijk wel af of we er werk uit gaan halen. Een kladje van de kosten leert dat dit veel goedkoper is dan 1x meedoen aan een 2e ronde voor een Europese aanbesteding en zo kom je nog eens ergens. Of de kans op werk nu groter of kleiner is?  Ik zou het niet weten. Donderdag zullen we het beter kunnen inschatten.