Internationale onderwijs tentoonstelling en forum Riyadh 2014 (2)

Dinsdag 4 februari 2014. We staan voor de tweede keer op de onderwijsbeurs in Riyadh. Met onze partner Al Kayan en dit jaar ook samen met Ecophon.

De minister heeft gisteren de beurs officieel geopend en dat gaat gepaard met veel vertoon en 'security'. Zoveel zelfs dat hij geen tijd meer heeft om rond te lopen.

Als we om ons heen kijken zien we wat een enorme behoefte er is aan goede scholen. Maar men is nu vooral gefixeerd op aantallen: klaslokalen uit de grond stampen. Niet dat wij veel slimmer bezig zijn geweest in het verleden. Er komt in Nederland nog een golf aan scholen aan uit de jaren zeventig en tachtig, die een totale onderhoudsbeurt vragen of aan vervanging toe zijn.

We hebben op onze stand een duidelijk statement staan: 'We want to design state of the art educational projects for you'. Beetje bot maar het werkt. We hebben er veel aanspraak door. Vaak van eigenaren van particuliere scholen. De dames blijken daar vaak een sleutel rol in te spelen en daar is Dorte in het voordeel. De drempel om haar aan te spreken ligt een stuk lager. Ik zie de vonken van plezier overspringen. Moeilijk om vonken op een foto vast te leggen maar je ziet het wel denk ik. Wij hebben ook contact met de Shell van Saoedie Arabië, Aramco. Tja, als je daar binnen kunt komen! Zijn hebben bijzondere belangstelling voor VUmc en Enexis en de campus-uitstraling van Ezinge.

Op de beurs is er in ieder geval nog een bedrijf zeer duidelijk: 'Glamour Education Consultancy'. Ik schiet in de lach als ik het zie en neem een foto. Ze komen vol enthousiasme op me af en ik probeer uit te leggen waarom ik een foto neem. Any attention is good attention. Ze vatten het positief op.

Nu we ontdekt hebben dat dit goedkoper is dan een Europese aanbesteding nemen we de tijd iets meer te zien van Riyadh. We gaan naar de Kingdom Tower waar we op de 7e verdieping denken te gaan eten. De lift doet er nogal lang over en Dorte wordt steeds bleker. Ze heeft hoogtevrees en heeft als eerste door dat we niet  naar de 7e maar naar 77e gaan. Daar hebben we in ieder geval fantastisch uitzicht over de stad: 3 miljoen inwoners in een grote platte koek. Indrukwekkend!