Nieuwe rollen in de bouw: ADMS Symposium Eindhoven 25 maart 2014

'Hoe moeten we verder na de 2e gouden eeuw?', aldus Frits van Dongen. Hoe nu verder na Mondriaan, Rietveld, Koolhaas? Frits van Dongen - niet helemaal onbescheiden - was met 10.000 woningen toch een van de belangrijke woningbouw-architecten en wijst ons vandaag de weg. Hij is wat lang van stof en gaat wat breed, maar als je dat alles met Jane Jacobs als leidraad doet kan ik dat wel hebben.

'8 Miljoen m2 kantoorruimte staat er leeg en daar komt nog 1,2 miljoen m2 rijkskantoor bij.'


Maar dat wisten we al. Maar dat er ook  12 miljoen m2  bedrijfsruimte leegstaat en 30 miljoen m2 in de woningbouw was wel weer een schok. Vooral dat laatste kan ik nog niet geloven. Staan er permanent een kwart miljoen wooneenheden leeg?

Als het dan gaat om de veranderende rol dan is het advies: niet bouwen. Zul je net rijksbouwmeester zijn.


Maar is er dan niks te doen? Me dunkt; er is nogal wat te repareren. Als ik in het buitenland ben dan denk ik vaak, wat is Nederland toch een keurig land. Maar als je dan terugkeert dan valt me dat toch altijd weer een beetje tegen. We hebben nogal wat vergissingen gemaakt. Het is een beetje als met een oud huis of nog erger een oude auto. Er is permanent onderhoud en verbetering nodig. En als je denkt dat het af is breekt er weer wat af.

Kijk naar het prachtige Rotterdam Centraal, wat een feest is dat geworden. Maar het repareren van een relatief klein stukje stad is een enorme opgave: 10 jaar bezig en dat met 320.000 reizigers per dag. We staan dus aan de vooravond van een enorme opgave. Wat in der haast gebouwd is kunnen we nu met extra concentratie gaan aanpakken. Met in ons achterhoofd de ideeën van Jane Jacobs: zonder haast en met gezond verstand.

Bert Lieverse
had naar mijn smaak de beste bijdrage met een hele mooie vergelijking. Wij spelen in het proces van bouwen allemaal een rol en juist daar gaat het mis. Als je een rol speelt ben je jezelf niet meer. En als je jezelf niet bent dan ben je niet op je best, of je nu ontwerper, bouwer of gebruiker bent.

Ik heb ook mijn bijdrage geleverd aan de middag vanuit het standpunt van de architect. Over het belang te weten waarom het er toe doet dat je bestaat. Voor atelier PRO is dat 'better lives through better building'. Met excuus voor het Engels maar het is zo’n heerlijk compacte taal en in het Nederlands klinkt het vaak nogal knullig. Vertaal maar eens teksten van popmuziek uit het Engels naar het Nederlands zonder dat er een smartlap-gevoel ontstaat.  Verder lag het accent op rondkijken met een open blik. Met een filmpje van Derek Sivers over de 'Japanese Address Systems and Other Cultural Differences', waarin je je kunt verbazen over hoe je ook naar de wereld kunt kijken. Maar het kan nog korter worden samengevat met een tekst die ik zag op een tentoonstelling in Genk;  ‘look for the unusual, listen, learn, react and keep things simple'.

link: website ADMS symposium