Vandaag opent: een herenhuis als zorgcentrum

Vandaag opent het nieuwe zorgcentrum Willibrord in Middelburg. Zorgvastgoed waarbij atelier PRO laat zien dat radicale vernieuwingen in deze tijd niet alleen noodzakelijk, maar ook echt mogelijk zijn. Stond gewoonlijk de zorgorganisatie en haar doelmatige aanpak in het middelpunt van het zorguniversum, met dit nieuwe gebouw staat de bewoner centraal.

Dit nieuwe concept leidde ertoe dat de opdrachtgever werd onderscheiden met de Planetree Award 2014. Een prijs die wordt toegekend als een vernieuwend initiatief wordt gerealiseerd die een aanmerkelijke verbetering is voor de klanten en de medewerkers in de zorg.

Het meest bijzondere aan dit verzorgingstehuis is dat alle schijn van een verzorgingstehuis ontbreekt. Het is eerder een groot sjiek herenhuis aan de middeleeuwse straat de Bachtensteene waar mensen op leeftijd bij elkaar wonen. In de stadstuin achter het huis werken, een kaartje leggen of even de straat oplopen. Zondagmiddag binnenlopen in het plaza en een broodje halen bij de brasserie. Het herenhuis ligt in het centrum van Middelburg en biedt zo een aantrekkelijke leefomgeving midden in de oude binnenstad. Deze informele sfeer wordt versterkt doordat iedere bewoners in zijn eigen interieur woont.

Toch wonen hier 62 bewoners met een specifieke zorgvraag. Het herenhuis is verdeeld in drie groepswoningen met elk zeven psychogeriatrische patiënten en verder 39 stadsappartementen. Maar het handige ontwerp voor het interieur laat toe dat bewoners de inrichting persoonlijk maken zonder een belemmering te zijn voor een efficiënte zorg. Alles binnen het gebouwencomplex herinnert aan de vertrouwde omgeving van thuis. Herkenbare stijlelementen uit de woonhuisarchitectuur van de afgelopen vijftig jaar werden gebruikt en alle bekende associaties met zorgvastgoed zijn vermeden.

Lees hier meer over het interieur ontwerp van atelier PRO voor verpleeghuis Willibrord. 

Atelier PRO heeft in opdracht van Stichting Werkt voor Ouderen het interieur van de centrale plaza, de woonkamers, groepswoningen en appartementen ontworpen. Het ontwerp voor de nieuwbouw is van Van Aken Architecten te Eindhoven.