Lezing 5 juni 2014: Alex Letteboer over de zoektocht naar een bio-based composiet gevel

Op donderdag 5 juni geeft Alex Letteboer een lezing op uitnodiging van de VIBA, de Vereniging voor Integrale Bio-logische Architectuur in Den Bosch. De lezing is vrij toegankelijk en opgeven kan door een email te sturen naar secretaris@vibavereniging.nl

Atelier PRO architecten heeft in 2010 de opdracht gekregen van Enexis om 3 nieuwe regiokantoren te ontwerpen. Eisen waren om een zeer duurzame en bovendien energieneutrale huisvestiging te realiseren. Voor PRO een kans om te onderzoeken hoe er voor 3 nieuwe kantoorgebouwen op 3 verschillende locaties (Zwolle, Venlo, Maastricht) een nieuwe slimme en zeer duurzame gevel ontworpen kon worden. Een modulaire gevel die zo is opgezet dat deze efficiënt is in materiaalgebruik, snel te construeren, slim in detaillering en tevens een grote mate van individualiteit mogelijk is.

Hij zal het ontwerp voor Enexis en de achterliggende onderzoeken toelichten, hoe tot dit resultaat is gekomen, en welke beperkingen en mogelijkheden atelier PRO is tegengekomen in het ontwerpen met bio-based composiet-materialen.

Ook zullen de innovatieve ontwikkelingen aan bod komen die op dit moment worden toegepast in de gevel van het laboratorium gebouw voor het VUMC in Amsterdam. Hier bestaat een zelfbeschaduwende gevel uit een stapeling van verticale lamellen gemaakt van keramische platen die behandeld zijn met titaniumdioxide.

Tot slot zal hij een korte toelichting geven op het recent afgeronde ontwerp-onderzoek Clean Air Schools. Hier staat de vraag centraal: kunnen we met de gebouwde omgeving de kwaliteit van de lucht verbeteren?


Locatie: Peter Schmid Auditorium, Service-instituut VIBA-Expo,
                   Veemarktkade 8, gebouw F, De Gruyter Fabriek,  Den Bosch
Aanvang: 19.45 uur
Toegang: vrij
Aanmelden: secretaris@vibavereniging.nl


Meer informatie op de website van de VIBA.