Nieuwe opdracht: Vitalis College

Atelier PRO heeft de opdracht gekregen om het Vitalis College in Breda te ontwerpen.

Het Vitalis College is een praktijkgericht regionaal opleidingscentrum aan de noordzijde van Breda. Het College is gelegen in een rustige en groenrijke woonwijk waar meerdere scholen gesitueerd zijn. In het College zullen de opleidingen mode en uiterlijke verzorging, zorg en welzijn en geüniformeerde beroepen een plek krijgen.

Het college is ontworpen als een compact volume, dat is doorponst door patio's, waardoor een licht en luchtig gebouw ontstaat terwijl de verschillende functies visueel contact hebben. De plint bestaat uit 2 lagen algemene functies als lokalen, openleercentrum en ondersteuning. Daarop staan 3 torens met ieder een specifiek cluster, cluster mode en uiterlijke verzorging, cluster zorg en verpleging en cluster veiligheid (geüniformeerde beroepen).
De clusters brengen differentiatie in het bouwvolume en zijn het uithangbord voor de school.

Het basisprincipe van de ruimteorganisatie is bereikbaarheid en contact. Na het betreden van het Vitalis College via één van de entrees kom je in de centrale aula welke als hart van de school dient. Deze ruimte is een informele ruimte die over de drie verdiepingen van het gebouw loopt. Vanaf hier begint voor ieder cluster de route ernaartoe. Het is de plek waar de verschillende clusters zich in het gebouw kunnen profileren. De aula is een functionele plek waar leerlingen hun lunch genieten maar het is ook de plek waar de verschillende gebruikers, zowel leraren als leerlingen, elkaar ontmoeten.
Direct aan de aula  liggen de twee patio’s die voor ruimte en lucht diep in de school  zorgen.  Bovendien dienen de patio’s als buitenruimte voor de leerlingen.

Aan de achterzijde van de kavel, dichtbij de sportvelden, is het parkeren van auto's en fietsen gepositioneerd. De school is aan de voor- straatzijde gesitueerd. Tussen de school en het parkeren is er de mogelijkheid voor een groot zonnig en groen buitenterrein. Dit is het oefengebied voor het cluster veiligheid.

Onderwijs is altijd in beweging, onderwijsvisies wijzigen en nieuwe vakgebieden verschijnen. Een onderwijsgebouw moet dus open in zijn structuur zijn om altijd en eenvoudig te kunnen inspelen op de nieuwe ontwikkelingen in het onderwijs. Om deze reden zijn de begane grond en de eerste verdieping grotendeels generiek ingedeeld. Hier komen alle leerlingen samen. De constructie zal hier zo ontworpen worden dat een hoge mate van flexibiliteit mogelijk blijft. Op de generieke plint zijn 'torentjes' geplaatst waar de verschillende specifieke clusters een eigen domein en eigen uitstraling hebben. De plint en de clusters zijn met elkaar verbonden door trappen en vides, welke zich in het hart van de clusters bevinden.

Meer informatie over het Vitalis College.

Zie ook de publicaties op De Architect.nl en Architectenweb.