Onderweg naar Moskou

Tja dan gaat de romantiek er toch een beetje vanaf. Normaal gesproken kan er nog een plastic glaasje van af, al hebben die wel weer een scherpe rand en drinken ze nog beroerder dan een kartonnen beker. Hebben de sancties dan toch doel getroffen? Dan te bedenken dat ik net zo'n zin had in een piva (biertje) en dat met gepaste trots in het Russisch bestelde. Uit de stortvloed van Russisch kon ik nog wel opmaken dat dat er niet in zat. Slobber economy wijn in een kartonnen beker dan maar.

Met ware heldenmoed heeft Dorte zich zelf overtroffen; een maquette laten maken van je ontwerp en er nagenoeg geen invloed op hebben.  De maquette is in Moskou gemaakt. We hebben wel plaatjes gestuurd van vergelijkbare maquettes, maar om het dan helemaal los te durven laten is weer wat anders. Dorte blijkt het toch te kunnen. De dag voor vertrek naar Moskou kwamen de foto's binnen en gelukkig ziet het er zeer goed uit. Al denk ik dat het, gelet op het huiselijke parket op de achtergrond van de foto, hier om www.huiskamerproducties.ru (fake) gaat.
Ik moest nog wel even denken aan mijn tweede baas, Rik Egberts, die vlak voor de val van de Sovjet Unie naar Moskou was gereisd met een architectenreis. Hij vertelde dat het daar zo arm was, dat ze op architectenbureaus hun eigen karton moesten maken door kranten met behangerslijm op elkaar te lijmen tot het een beetje dikte had. Ik vermoed dat er daarom in die tijd zoveel ellende is geproduceerd. De bouwers hadden waarschijnlijk vergelijkbare productiemiddelen en imiteerden de maquette.

We reizen licht. Niet alleen de maquette is al daar, ook de boeken en panelen zijn geproduceerd in Moskou. We vragen ons nu voorzichtig af of dat ook goed is gegaan, of dat we straks bij panelen staan met de pixel nauwkeurigheid van een bord havermout.  
Het zal wel loslopen, want van de vorige reis kan ik me de reclames voor de beste fotokopieermachines herinneren. Waarschijnlijk draaien olie roebels en dollars op volle toeren en hebben ze beter spul dan wij en China doet niet aan sancties.

Wij komen straks tegen middernacht aan en zien dus weinig van Moskou. Krijgen een kleine temperatuur shock; 2 graden boven nul. Maar morgen hebben we na de presentatie alle tijd en moeten we alleen in spanning afwachten of we door zijn naar de laatste 3. Zo ja dan wordt er nader geselecteerd in een gesprek. Zo niet dan hebben we een dag vakantie in Moskou. We hopen dat het geen vakantie wordt.


Ernstjan