Ziekenhuisspecialisten vol lof over Meander

Op dinsdagmiddag 2 december 2014 bezocht een groep ziekenhuisspecialisten en andere geïnteresseerden Meander Medisch Centrum. Onder leiding van Meander zelf, AT Osborne en atelier PRO kregen ze een inside blik in het nieuwe ziekenhuis in Amersfoort.

Na twee korte inleidingen liet André Willems, coördinator nieuwbouw van Meander, trots het gebouw zien en vertelde over de fijne kneepjes van het ziekenhuisontwerp. Ook hier geldt: de kracht zit in de details. En: een nieuw gebouw is één ding, maar het kost nu eenmaal veel tijd om vernieuwing en verandering te realiseren.

Jeroen Brinkman van AT Osborne trapte af met een presentatie van het werken volgens Systeemgerichte Contractbeheersing. Het bijzondere aan deze werkwijze is dat alle plannen en toetsen zijn gebaseerd op een gezamenlijke risico-analyse. In plaats van een afwachtende houding maak je de partners pro-actief. Met sprekende voorbeelden liet Jeroen zien dat deze werkwijze uiteindelijk geld bespaart.

Christina Kaiser lichtte namens atelier PRO het ontwerp toe. Highlights van het ziekenhuis, zoals de belangrijke scheidslijn tussen de familiaire omgeving voor patiënten en de ‘ziekenhuismachine’, passeerden de revue:

  • Een gebouw als een stad, waar je wel de weg kunt vinden;
  • Daglicht en uitzicht;
  • Keuzevrijheid voor de patiënt;
  • Kwaliteit van ruimte;
  • Te gast in het groen.

 
Voorzitter van de Raad van Bestuur van Meander René van Dijk
gaf een welbespraakte recensie van het resultaat. 'De auditors zijn tevreden, 'het wereldje' is tevreden (Meander won immers de WAN-Award 2014) en ik ben ook tevreden!'