Spaces that matter

 

'Spaces that Matter' heeft een bezoek gebracht aan de bouwplaats van Huis van den Heuvel als onderdeel van een onderzoeksproject naar duurzame architectuur en creatieve omgevingen in scholen. Huis van den Heuvel is een uitbreiding en transformatie van een kerk en monument tot een echt sociaal centrum voor de wijk 'De Heuvel' in Breda.

Ook MFA Nelson Mandela Centrum in Gouda Oost werd bezocht. In deze multifunctionele accomodatie hebben zich maar liefst 21 verschillende stakeholders verzameld. Het is een ware katalysator voor de buurt. Iets dat op de 'Spaces that Matter' blog nog eens benadrukt wordt. 'Atelier PRO is de eerste die een dergelijk project verwezenlijkt van dergelijke omvang'.

Het vanuit de UK opererende collectief 'Spaces that Matter' probeert onder de naam  de publieke aandacht te vestigen op de noodzaak om innovatieve leeromgevingen te bouwen die het creatieve vermogen van studenten vergroten. De groep van fotografen, illustratoren, schrijvers en onderwijzers zijn op zoek naar voorbeelden waar het ontwerp van het schoolgebouw een positief effect heeft op het leren. Kortom: wat definieert een creatieve schoolruimte?

Om antwoorden op deze vraag te vinden leidde Alex Letteboer ze rond.
Hier een korte terugblik van het bezoek aan Huis van den Heuvel:

'Na 5.30 uren treinen, met regen, rillend van de kou, wijzigende plannen kwamen we uiteindelijk aan bij Huis van de Heuvel in Breda en het was allemaal de moeite waard. Een jaren 1950 monumentale gerestaureerde kerk in combinatie met stedelijke architectuur wordt getransformeerd in een school, kinderdagverblijf, sportzalen, een bar en nog veel meer.

Wat ons hier fascineerde, was hoe de nieuwbouw de kerk aanvult zodat beide samen een harmonisch geheel vormen. Het vangt het verleden en opent deuren voor een creatief en sterk onderwijs in de toekomst. '

Ter voorbereiding op een grotere publicatie, houdt Spaces that Matter een blog bij van alle bezochte projecten. Lees het volledige rapport over Huis van den Heuvel en MFA Nelson Mandela Centrum hier, compleet met foto's van de gebouwen. 

Wij staan ​​volledig achter het initiatief van Spaces that Matter en kijken uit naar de publicatie van het boek met referenties van mooie creatieve schoolruimten.
In navolging van Sir Ken Robertson (eh .. wie? Creativiteit deskundige en presentator van de meest bekeken TEDTalk 'How schools kill Creativity'):

'Creativiteit is nu zo belangrijk in het onderwijs als lezen en schrijven, en we moeten het behandelen met dezelfde status.'

We moeten scholen ontwerpen met ruimten die creativiteit bij studenten ondersteunen en aanmoedigen. Geen nieuw idee, wel een urgente vraag naar meer goede praktijk voorbeelden.