Ontwerpen voor scholieren op Bonaire

De afgelopen week waren we met Jakobs architecten op Bonaire. Samen werken we aan de nieuwbouw van het mbo van Scholengemeenschap Bonaire (SGB). Jacobs architecten heeft een vestiging op Bonaire en zodoende de nodige ervaring met het bouwen hier. Wij van PRO brengen een niet onaardige ervaring in op het gebied van scholenbouw. 


SGB is een scholengemeenschap voor het vmbo, praktijkonderwijs (pro) en mbo. De opgave van het mbo omvat algemene ruimtes en verschillende leerlandschappen voor hospitality, techniek, administratieve dienstverlening, Sociaal Pedagogisch Werk (SPW), media en ICT.

Gezien de temperatuur op Bonaire hadden we eigenlijk rekening gehouden met een iets langzamer tempo van leven. Niks is minder waar! Uiteindelijk hebben we juist te maken met de efficiënte Nederlandse manier van plannen. In vier dagen 15 besprekingen, ga er maar aan staan! Dankzij onze opdrachtgever hebben we iedereen gezien die bij dit mbo betrokken is. De besprekingen waren uiteenlopend; gesprekspartners varieerden van opdrachtgever tot gemeente, van schooldirecteuren tot afgevaardigde docenten van de verschillende leerlandschappen, van experts op gebied van sociale veiligheid tot de kunstenaar die het terrein momenteel aanpakt.

Natuurlijk is het geen crime om een opdracht op Bonaire te hebben! Ondanks de schaarse vrije tijd hebben we toch een moment gevonden om op het eiland rond te rijden en zelfs even te genieten van het moois onderwater.

We zijn nu echt begonnen en we gaan terug met heel veel informatie. De conclusie voor ons is dat bouwen op Bonaire volstrekt anders is dan bouwen in Nederland. Geen koude bruggen, niet isoleren. Daarentegen wil je juist de wind in het gebouw krijgen en zoveel mogelijk schaduw creëren en de zon buiten houden. Het ontwerptraject en de gesprekken die hierbij horen zijn juist weer heel herkenbaar. Onontkoombaar spelen ook hier altijd dezelfde dingen van ruimte versus budget. Het enige verschil hier was de efficiëntie waarin we in vier dagen tijd ie-de-reen spraken. Is dit Bonairiaans?

 

Lisette Plouvier 
Dorte Kristensen