Bredase Welstandsprijs 2015 voor Vitalis College

Atelier PRO heeft de ‘Bredase Welstandsprijs 2015’ gewonnen voor het ontwerp van de nieuwbouw van het Vitalis College. Een primeur, want het is de eerste keer dat deze prijs wordt uitgereikt.

De prijs is een initiatief van het Bredase architectenplatform BLASt en BNA Kring West-Brabant. De uitreiking vond donderdag 14 januari plaats in het Bredase Mezz.

Met deze prijs vragen de architecten aandacht voor alle nieuwbouwplannen die de gemeentelijke commissie Ruimtelijke Kwaliteit (de welstandscommissie) jaarlijks beoordeelt. Het uiterlijk van gebouwen en andere bouwwerken is onderdeel van de leefomgeving. Een aantrekkelijke, verzorgde omgeving draagt bij aan de belevingswaarde van de stad en heeft een gunstige invloed op het vestigingsklimaat en op de waarde van het onroerend goed. Het is de taak van de welstandscommissie om de ruimtelijke kwaliteit van een straat of een stad te bewaken.

Het ontwerp voor het Vitalis College verdient de eerste prijs omdat -volgens BNA en BLASt- elk detail kwaliteit uitstraalt. De winnaar kreeg een houten 'Roede', de oude Bredase lengtemaat, die architect Lisette Plouvier verheugd in ontvangst nam.  

De prijs vermeldt: “Deze prijs is aan u uitgereikt omdat u het beste plan heeft gepresenteerd voor de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit. Waar deze roede vroeger essentieel was voor de kwaliteit van de gebouwde omgeving, zijn het nu uw inspanningen die de kwaliteit van de stad Breda mede verzorgen”

Het ontwerp van de nieuwe rechtbank door de architecten CIE en Paul de Ruiter werd tweede. Als derde werd de nieuwbouw voor de internationale school van RoosRos Architecten gekozen. Een eervolle vermelding was er voor een woningontwerp van het bureau Grosfeld Van der Velde Architecten.  

Lees meer over het nieuwbouwontwerp van het Vitalis College op de projectsite.


Evelien van Beek