Blije Bas Haring bij opening Carmel College Salland in Raalte

Openingen zijn eigenlijk bijna altijd vreselijk saai. We voorspellen hoeveel ballonnen er los gelaten worden of hoeveel confetti er de lucht in geschoten wordt. Goed bedoelde consensus over hoe een opening plaats moet vinden. Google feestelijke ballonnen en je ziet wat ik bedoel. En dat gelardeerd met toespraken, met een beetje pech een paar op rij die dan grotendeels weer herhalingen zijn. De tweede spreker maakt nog het excuus dat het gras voor zijn voeten weggemaaid is en de derde stap er snel overheen. Over de team prestatie en de tegenslagen nu ja, u kent ze wel.

Zo niet in Raalte. Geen toespraken, geen ballonnen of confetti maar een ronde tafel gesprek en een lezing van Bas Haring. Dat laatste was voor mij alleen al een reden om naar de opening te komen. Ik verzorg jaarlijks de nieuwjaar speech voor ons bureau en daar komt altijd een stuk van Bas Haring in voor. De wereld verklaard met behulp van Bas Haring. Ik wordt altijd bijzonder vrolijk van de manier waarop en wat hij vertelt. Altijd weer opgeladen en ook nu werd ik niet teleurgesteld.

In zijn inleiding, zie het filmpje, kreeg ons gebouw de complimenten. Maar daar wees hij ons op een fenomeen dat ik eigenlijk wel kende maar me niet zo letterlijk gerealiseerd had. Publieke ruimte en gebouwen waren een tijd het stiefkindje van de maatschappij. Niet in de jaren vijftig en zestig maar daarna wel; zonde om er geld aan uit te geven. Het was zoiets als een openbaar toilet. Het heeft tot veel stedenbouwkundige en architectonische rampspoed geleid. En dan ineens eind jaren negentig mag er weer wat en worden scholen weer mooi. Zou het met de invoering van de Europese aanbesteding te maken gehad?De kern van Bas Harings boodschap was volgens mij de wens om kinderen nieuwsgierig te maken. Ik hou het op nieuwsgierig houden want zo worden kinderen geboren denk ik. Nu is dat niet zonder risico die nieuwsgierigheid. Je zult er als docent lastige vragen door krijgen en reken maar dat Bas het zijn docenten vroeger lastig heeft gemaakt.

En voor wie nieuwsgierig is naar de nieuwsgierigheid van Bas Haring kan ik de kinder cd "Waarom" aanbevelen. Ik heb met en zonder mijn kinderen heel veel plezier aan beleefd. De cd eindigt met de prachtige zinnen; “Mensen vragen wel eens aan mij: wat is het nut van al die vragen? En dan denk ik, wat is dat, nut?"

Lees meer over het Carmel College op de projectsite.  

Ernstjan Cornelis