Warmond heeft een nieuw Kloppend Hart

Aan de Herenweg in Warmond heeft atelier PRO een bestaand ontmoetingscentrum gecombineerd met drie nieuwe basisscholen en een peuterspeelzaal. Het resultaat is een nieuw multifunctioneel centrum waar de Warmondse scholen, de bibliotheek, kinderopvang, peuterspeelzaal en het verenigingsleven een plek hebben gekregen. “Het gebouw is op een prachtige manier ingepast op een historische plek, het historisch hart van Warmond. Door de speelse vormen en het goede materiaalgebruik past het uitstekend in de omgeving.” Uit de openingsspeech van wethouder Kees van Velzen.

 

De opgave

Warmond is een dorp gelegen in de Bollenstreek, vlak ten noorden van Leiden. Ontmoetingscentrum HetTrefpunt is al meer dan tien jaar het sociaal cultureel centrum van Warmond. In de avonduren wordt het veelvuldig gebruikt, overdag was er onderbezetting. Tegelijkertijd kampten drie basisscholen in Warmond met een teruglopend leerlingaantal en verouderde huisvesting. De scholen staan 's avonds veelal leeg, het Trefpunt is overdag matig bezet: zij kunnen elkaar dus ruimtelijk mooi aanvullen. Bovendien biedt het Trefpunt functies waarover een reguliere, relatief kleine, school nooit zelf over kan beschikken. De gemeente besloot te kijken of nieuwbouw van de scholen gecombineerd kon worden met de verbouwing van Het Trefpunt. De locatie ligt in een groen gebied net ten noorden van de histosche dorpskern. Het bestaande gebouw van HetTrefpunt ligt vrij centraal in het groen heeft een strenge rechthoekige opzet in baksteen.

 

Combinatie oud en nieuw

Architectenbureau atelier PRO zorgde voor een verrassende en succesvolle combinatie van oud en nieuw en bedacht bovendien een aansprekende manier om de nieuwbouw in de omgeving op te nemen. Het bestaande gebouw is meer open gemaakt en er is een bijzonder bouwdeel toegevoegd.

Bestaand en nieuw van het Kloppend Hart worden door een centrale ruimte met elkaar verbonden. Er ontstaat een gedeelde ruimte die multifunctioneel gebruikt kan worden; als ontmoetingsruimte, als leerplek en als speelplek.

In het bestaande sociaal cultureel centrum zijn de ingrepen beperkt, maar gericht. De smalle foyer is vergroot en de toegankelijkheid en uitstraling van ruimtes aangepakt. Daarnaast wordt het gebouw zoveel mogelijk geschikt gemaakt voor dubbelgebruik door de basisscholen. Zo maken de scholen gebruik van de vernieuwde bibliotheek en de klusruimte. En is de oude jongerensoos geschikt gemaakt als nieuw speellokaal voor de kleuters.

 

Een vrije, golvende vorm

Voor het nieuwbouwdeel ontwierp atelier PRO een 'kralensnoer' van klaslokalen met een bijzonder golvende vorm. Dit deel heeft een opvallende houten gevelbekleding, passend bij de groene open locatie. Krimp en groei van de scholen kan eenvoudig opgevangen worden door met de 'kralen' (lokalen) te schuiven. Die flexibiliteit heeft zich al direct bewezen: vóór de opening zijn twee van de drie scholen probleemloos samengegaan. 

 

 

Lees deze pagina voor meer project informatie.