Opening Vakcollege Eindhoven en Aloysius de Roosten

Ik was bij de opening van het Vakcollege Eindhoven & Aloysius De Roosten. De laatste keer dat ik er was werd het opgeleverd maar was het nog zonder losse en vaste inrichting. Het oogde lekker ruim maar ook een beetje onwezenlijk. Nu was het gebouw in ‘full swing’ zal ik maar zeggen.

De praktijkhallen zijn ingericht, de auto's staan in de garage, al dan niet gedemonteerd. De proefmuurtjes staan in het bouwlokaal en de elektramontageborden zijn in gebruik. Vol trots liet een jonge lerares zien welke producten ze met haar vmbo leerlingen maakte. Van een kapstok gemaakt uit gasleidingkoppelstukken tot vazen uit de 3d printer. De trots spatte er af en ik kan me zo voorstellen dat de vmbo leerlingen de tijd van hun leven hebben bij deze lerares. Je zag plezier in de werkstukken. De lerares stond er zelf ook nog eens op schaal bij, na een 3d scan geprint door de 3d printer.

Alexander Schwarz
Terwijl ik door de oud- nieuwbouw liep van de beide scholen moest ik denken aan uitleg over het Neues Museum in Berlijn. Niet dat ik het Vakcollege & Aloysius De Roosten wil vergelijken met het Neues Museum. Ander budget, andere klasse. Het gaat me om de uitleg van de architect Alexander Schwarz (David Chipperfield Architects, zie video hieronder). Hierin zit een in mijn ogen krachtige stelling; het gaat bij renovaties gecombineerd met een uitbreiding niet om de overgang tussen oud en nieuw. Het gaat om het maken van een nieuw geheel. De uitleg van Alexander Schwarz kan ik echt aanbevelen want die is de moeite waard en ook bij deze combinatie van schoolgebouwen in Eindhoven van toepassing.

Nieuw geheel
Dat maken van een nieuw geheel is nu precies wat ik zo goed vind aan het nieuwe Vakcollege & Aloysius De Roosten. Zorgvuldig als geheel ontworpen, zorgvuldig gedetailleerd en ook zorgvuldig uitgevoerd. Ik vraag me ook nooit af of ik nu in het oude of nieuwe deel ben. Het is gewoon een nieuw geheel met een hele sterke samenhang en van een heel mooie schoonheid.
Lees meer op de projectpagina van Vakcollege Eindhoven en Aloysius De Roosten

We feliciteren de gebruikers van het gebouw!

Ernstjan Cornelis