Atelier PRO wint prijsvraag British School Amsterdam

Atelier PRO heeft samen met Van Hoogevest Architecten en Buro Sant en Co de opdracht voor de British School Amsterdam gewonnen. Het gaat om de transformatie van een voormalige strafgevangenis in Amsterdam tot schoolgebouw. 

The British School Amsterdam (BSA) is momenteel gehuisvest op drie verschillende plekken in Amsterdam. Voor de toekomst wil BSA over één gebouw beschikken waarin de verschillende scholen (foundation, primary en secondary) samenkomen. BSA had de voorkeur voor een gebouw met karakter en historie. Die wens kwam in vervullling door de aankoop van de oude strafgevangenis aan de Havenstaraat 6. Dit gebouw is ontworpen en gerealiseerd in de periode 1888 tot 1891 naar ontwerp van W.C.Metzelaar, rijksingenieur-architect voor gevangenisgebouwen.

De opgave 
BSA formuleerde de opgave aan de architecten op beknopte wijze als volgt: "De functie van het gebouw waar iedereen uit wil om te draaien naar een school waar iedereen wil blijven".
De visie achter het gewonnen ontwerp is het gebouw laten ontwaken in zijn volle glorie als een stadsblok, door groen omzoomd. Met een groene haag komt de herinnering van de oude muur terug. Hierachter gaat een karaktervolle ruimte schuil voor lommerrijk verblijf, spel en sport passend bij elk van de drie schooltypen.

We hebben er enorm veel zin!
Lisette Plouvier en Dorte Kristensen
 
Lees meer op de projectsite British School Amsterdam