Oplevering IJburg college 2 nabij

IJburg College-2 zit grappig genoeg op huisnumer 1 op het Zeeburgereiland. Nu een rauwe omgeving met drie grote silo's van de rioolwaterzuivering. Het is een stuk Amsterdam aan het worden. Letterlijk aan het worden want eigenlijk is hier het beste vervoermiddel een mountainbike of een four-wheel drive. Maar tot zo ver de context.

Wij hebben het geluk gehad hier een opdracht voor een school te winnen met een opdrachtgever die echt iets bijzonders wil. Het heet 'personalised learning'. Wat dat precies in gaat houden weet ik nog niet want het interieur van de school is er nog niet. Maar dit moet iets heel bijzonders worden. Lang geleden ontwierp onze atelier PRO voorvader - Schamhart - een school met brede gangen met leerplekken voor het Segbroek College in Den Haag. Leren ook buiten het lokaal zonder het directe toezicht van een docent!

IJburg College is wat je noemt helemaal van god los. Er is geen gang en eigenlijk zijn er ook nauwelijks lokalen. Welbeschouwd is het een bedrijfshalconstructie met een trappenhuis in het midden en vluchttrappen op de koppen met een aluminium gevel er om heen. En wat me als stadsfietser enorm deugd doet; een hele mooie fietsenstalling half verdiept onder het gebouw voor de scholieren. Hier kom je dus niet struikelend over fietsen aan bij je school. En je zadel is ook nog eens droog als het regent, wat een luxe. Dat is toch wel heel mooi van de gemeente Amsterdam dat ze daar geld voor vrij maken.

Als je binnenkomt zie je niets dan ruimte en doorzicht en kom je in de nummering van de lokalen ineens lokaal 14 tegen. Hè wat doet lokaal 14 hier? Ach natuurlijk, we zijn hier in Amsterdam. In Rotterdam slaan ze bij de huisnummers liefst 14 over omdat anders geen rechtgeaarde Feyenoorder er wil wonen. In Amsterdam eren zij hun held met een speciaal lokaalnummer.

Het trappenhuis is een plek waar we even flink in de bus geblazen hebben en dat kan omdat er verder nauwelijks een inbouwpakket is. Die trap zat er in de prijsvraag al in en hij heeft alle optimalisaties overleeft. Niet te fotograferen maar hopelijk geeft het filmpje enig idee. En als je geluk hebt kom je terecht in het lokaal in de hoek, met uitzicht op het water en het riet- en weidelandschap van Noord-Holland. Als ik daar zou zitten zou ik me nooit vervelen maar of dat dan weer 'personalised learing' is weet ik niet zeker.

Op 10 januari gaan we terug om te zien hoe de school gaat werken want dan zitten de leerlingen erin en dan weet je pas hoe het waarschijnlijk echt gaat werken.


Ernstjan Cornelis 

Ga voor meer informatie naar projectsite.