Dag van de Architectuur Den Haag 20 mei 2017

De Dag van de Architectuur in Den Haag vindt dit jaar plaats op zaterdag 20 mei 2017. Je kunt dan binnenkijken in bijzondere gebouwen die meestal beperkt toegankelijk zijn voor het publiek. Dag van de Architectuur is een evenement bestemd voor iedereen die geïnteresseerd is in architectuur en stedenbouwkundige ontwikkelingen in de stad. 


Grenzeloze kennisstad
Het thema van de Dag van de Architectuur dit jaar is grenzeloze kennisstad. In dat kader zal Dorte Kristensen, architect directeur van atelier PRO, een lezing geven over het ontwerpen van onderwijsruimten. Bekijk ook het lezingen programma.  

 

De Visafslag Scheveningen
Atelier PRO deelt graag met het publiek wat het verhaal is achter de architectuur van een gebouw. In samenwerking met Stichting Haags Industrieel Erfgoed zetten we de Visafslag in Scheveningen in de schijnwerpers via rondleidingen en een lezing. De visafslag is ontworpen door Sjoerd Schamhart, een van de oprichters van atelier PRO architekten.

Het markante 400 meter lange gebouw is op betonnen palen uitgebouwd boven het talud in de haven, waardoor de hele kadelengte kan worden gebruikt voor het dagelijkse lossen van de schepen. Aan de landzijde is een doorlopend laadperron op één meter boven straatniveau. De kolomvrije ruimte van 350 meter lang en 26 meter breed met 23 sheddaken, met licht op het noordoosten, werd gebruikt om de haring uit te stallen en bij daglicht te keuren. In de kop van het gebouw zijn de kantine, kantoorruimten en de mijnzaal (veilingzaal). In de mijnzaal staan banken voor 200 handelaren in rijen van vier trapsgewijs opgesteld. Voorin zit op een verhoging de mijnmeester die de grote razendsnel ronddraaiende mijnklok bedient.


De 10 meter hoge kantine heeft uitzicht over de haveningang. Een reliëf van 500 m2 van kunstenaar Aat Verhoog siert de betonwanden in de entreehal. Vanwege de overgang van haring naar verse vis, het automatiseren van het mijnen en het verschuiven van de aanvoer van schepen naar vrachtwagens is de hal gedeeltelijk verbouwd en gedeeltelijk door andere gebruikers in bedrijf genomen. In 2018 begint een grote renovatie met ingrijpende wijzigingen voor de architectuur en voor de gebruiksfuncties. 

 

Programma Visafslag
12.00, 13.00, 14.00, 15.00 uur starten rondleidingen met presentatie (duur 45 minuten)
Maximaal 20 personen per rondleiding
Adres: Visafslagweg 1 Den HaagBereikbaarheid: Tram 11 Halte Vuurbaakstraat. Watertaxi vanaf Dr. Lelykade, halte 1e haven (direct aan de Visafslag) 
Toegankelijkheid: helaas is de rondgang niet begaanbaar voor personen in rolstoel of met rollator.  

Ga voor meer informatie naar de website van Dag van de Architectuur Den Haag