Atelier PRO wint architectenselectie voor twee basisscholen in Utrecht

Atelier PRO heeft de prijsvraag gewonnen voor het ontwerp van twee basisscholen op een historische locatie in Vleuten- De Meern.

De huisvesting van Openbare Basissschool de Pantarijn en die van hindoeïstische basisschool Shri Krishna biedt onvoldoende ruimte voor de gewenste ontwikkeling van beide scholen. Daarom hebben de scholen in overleg met de Gemeente Utrecht het initiatief genomen tot nieuwbouw. In de architectenselectie voor de nieuwe scholen kwam de visie van atelier PRO als beste uit de bus.


De beoogde locatie voor de scholen in de wijk Vleuten-de Meern kent een relatief hoge archeologische waarde; over de plek heeft een Romeinse weg gelopen. Ook staat er de tijdelijke huisvesting van de scholen. In de visie van atelier PRO kan de tijdelijke huisvesting blijven staan tijdens het realiseren van de nieuwbouw en blijft de Romeinse weg vrij en herkenbaar in de scholen. Ander belangrijk uitgangspunt is om voor de twee scholen één gebouw te maken, maar met duidelijk een eigen karakter. Voor de Pantarijn betekent dat een informele, vrije opzet. Voor Shri Krishna heeft atelier PRO aspecten van de Vastu Shastra, de eeuwenoude hindoeïstische bouwleer in de school verwerkt. Rond de scholen zal een groot groen schoolplein komen. 
De nieuwbouw is naar verwachting in 2019 gereed.