Een klein wonder aan de rand van het Oosterpark

Toegegeven, bescheiden is het niet maar, al zeg ik het zelf over ons eigen bureau, we hebben iets heel bijzonders gemaakt. Op een delicate plek, aan de rand van het Oosterpark in de bocht aan de Mauritskade staat de uitbreiding van het Metis Montessori Lyceum. Op zichzelf is de uitbreiding brutaal modern en toch vormt hij op een of andere wijze een wonderlijk mooi geheel met de 19e -eeuwse school en de daarbij behorende dienstwoning. Het is natuurlijk persoonlijk maar ik houd erg van uitbreidingen die niet tot een contrast leiden maar die samen met het bestaande een nieuw geheel vormen.

Het project heeft voor- en tegenspoed gekend. Voor Amsterdam hadden we bij de bouwaanvraag een unicum. Heel Amsterdam was vergeten bezwaar te maken, terwijl, als je in Amsterdam bij regen een te grote paraplu openvouwt, wordt er al bezwaar ingediend.

Dan is het project in de crisistijd uitgewerkt en begroot maar, door wat vertraging, net na de crisis aanbesteed, moest er fors bezuinigd worden. Dat zie je er overigens niet aan af. Dan is het natuurlijk geen gemakkelijk werk voor een aannemer als er krapte op de bouwmarkt ontstaat. De uurlonen van ZZP’ers schieten omhoog en als je net iets te laat inkoopt betaal je de hoofdprijs.

Maar dat was nog niet het enige. Je hoort wel eens van projecten met een lijk in de kast. Hier waren het er 196. Bij het uitgraven van de bouwput bleek dat een voormalig kerkhof volgens de boeken wel geruimd was maar in werkelijkheid niet. Dan komt eerst de politie kijken maar het waren er wel erg veel en ze waren ook wel erg lang geleden begraven. Na enig historisch onderzoek werd duidelijk dat het hier ging om de Oude Oosterbegraafplaats, die daar tussen 1866 en 1894 lag.

Maar nu is het zo goed als klaar en ook al hebben bouwer en architect wel eens gemopperd op elkaar, het is met grote precisie uitgevoerd en dat zie je er aan af. Vanaf 14 mei gaan de leerlingen er in. Dan is het nog niet helemaal af. Op de bijzondere gevel zitten ronde sparingen. Daar worden door 4.500 transparante glazen lenzen en filters in diverse kleuren aan in gemonteerd. De lichtinval binnen zorgt dan voor een diffuus speels lichteffect in de klaslokalen. Buiten wordt het iets wat ik nog niet kan voorspellen maar in allerlei richtingen zal het licht weerkaatsen. Dan blijf je fotograferen denk ik!

 

Lees meer over het ontwerp op de projectpagina