Opening unieke school Letovo Moskou

Ongelofelijk maar waar, binnen 4 jaar nadat we de internationale prijsvraag voor Letovo school in Moskou hadden gewonnen, vond zaterdag 1 september jongstleden in Moskou de opening van de unieke schoolLetovo plaats!

Enigszins gespannen togen we zaterdagochtend om 8.00 uur met zoon- en manlief naar Letovo. Voor Moskouse begrippen waren de straten uitgestorven en was onze taxichauffeur uitermate relaxed en vriendelijk. Onder een slinger van rood, geel en groene ballonnen betreden we de school. Collega's Thijs Klinkhamer en Dorte Kristensen waren reeds ter plekke, evenals een heleboel kinderen met hun ouders.

Droom
Toen de openingsceremonie begon was mijn Russische buurman Timothy zo lief om als tolk op te treden. De hosting werd gedaan door een bekende tv-persoonlijkheid, die het eerste woord gaf aan oprichter Vadim Moshkovich, vergezeld van zijn zoon die als tolk optrad. Zijn zoon, die 8 jaar geleden op Stanford University zat en tevens de aanzet was tot de oprichting van Letovo School, legt uit:

The founder aims at creating a school of the highest educational level, but most importantly, he dreams of making Letovo a beloved and happy part of every student's life, forming a strong identity of graduates who feel proud of being a part of a powerful, engaging and bonded community’.


Onderwijsbobo's

Ook hoogwaardigheidsbekleders uit het onderwijs kwamen aan het woord: vertegenwoordigers van het Ministerie van Onderwijs, Stanford University en Skolkovo (Russische equivalent van Sillicon Valley).

Daarna sprak atelier PRO's directeur Dorte Kristen: “Today is a sad day, a very, very sad day because. It's a goodbye to our beloved building. Since it’s finished it no longer belongs to us but it is now for the students and the teachers. It's a goodbye to an intriguing, intensive and interesting process. But foremost it is a goodbye to a few lovely people with whom we worked together to design this school.”


Bezielende schooldirecteur
Daarna kwam Mikhail Mokrinsky, de principal, aan het woord. Tijdens het ontwerpproces waren we diep onder de indruk geraakt door zijn inspirerende rol en bevlogen betrokkenheid. Een bezielende persoonlijkheid, voor wie deze school eveneens de verwezenlijking was van de de droom om kinderen zich ten volle te laten ontplooien. Geweldige inspirator! Vervolgens kwamen alle docenten onder luid applaus het podium op. Ze toverden gevouwen vliegtuigjes tevoorschijn die ze vervolgens naar de kinderen en het publiek wierpen: Letovo is geopend!


’s Middags was er tijd om rond te lopen en ik moet zeggen… ze hebben toch echt gebouwd wat wij ontworpen hebben. Okee, op detailniveau is het eerder Russisch dan op z’n atelier PRO’s maar we zijn toch echt trots en happy.
Ter afsluiting vond er een fotoshoot plaats met alle docenten op die heerlijke tribunetrappen. Met champagne in de hand hebben we met zijn allen geproost op Letovo: de kinderen, de docenten, het gebouw, de campus: succes!

Pascale Leistra, projectarchitect Letovo School