150 jaar Factorium Podiumkunsten Tilburg

We schrijven 1869 als in Tilburg de eerste Muziekschool wordt opgericht:
‘Al in 1869 heeft het de Tilburgse gemeenteraad behaagd om 1.000 gulden beschikbaar te stellen voor ‘de opleiding van jongelieden van het mannelijk geslacht tot de toonkunst’ en ‘de ontwikkeling van muziekalen zin onder de bevolking dezer gemeente.’

Het muziekonderwijs in de stad ging 150 jaar geleden van start met lessen bij de muziekverenigingen van notabelen en middenstanders.
Dan blijkt dat er veel is veranderd. Dat merkte ook de deftige heer die het muziekonderwijs stimuleerde en in de show zoveel jaar later een kijkje komt nemen bij Factorium. Muzieklessen waren ooit uitsluitend voor jongens, voor meisjes was geen plaats, en het draaide om klassieke instrumenten. Hoe anders is het nu: bij Factorium wordt gedanst, urban, er is les in musical, er ontstaan popbandjes.

Atelier PRO raakte in 2002 betrokken bij de Tilburgse Dans en MuziekSchool door het winnend prijsvraagontwerp te tekenen. TDMS was gevestigd in een sterk verouderd pand naast de plek waar inmiddels het Tilburgs TextielMuseum gehuisvest is. Het prijsvraagontwerp werd tijdens intensieve en inspirerende sessies met de gebruiker, onder de bezielende leiding van de toenmalige directeur Bert van Herreveld, tot een maatpak voor TDMS. Omdat de naam TDMS niet langer het enorme palet van activiteiten besloeg is de naam Factorium gekomen.

Uiteindelijk verhuist Factorium in 2010 naar het Koningsplein in het nieuwe gebouw. Door de nieuwsbrief ben ik op de hoogte hoeveel activiteiten er gedurende het jaar gehouden worden. Geweldig!  Zo zien we in 2015 we Eric Vloeimans en Jeroen van Vliet die in de grote zaal een Masterclass geven tijdens de TilburgvoorCultuurNACHT.

En afgelopen weekend toonde Factorium Podiumkunsten haar bruisende bestaan in ‘Circle of Talent’, een energieke theatershow over de vele duizenden Tilburgers die muziek-, dans- en theaterlessen volgden. Jaarlijks zijn dat 6.000 cursisten, 3.000 deelnemers aan projecten, 25.000 kinderen in het basisonderwijs in Tilburg en Goirle bereikt en 22.000 bezoekers in haar theater aan het Koningsplein ontvangt voor muziek, dans en theater.