VCL officieel geopend door OCW minister Van Engelshoven

Op donderdag 14 maart vond de opening plaats van het nieuwe schoolgebouw van het Vrijzinnig Christelijk Lyceum (VCL) door atelier PRO ontworpen.

De opening werd verricht door Ingrid van Engelshoven, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. De openingshandeling vond plaats in de verbindende brug tussen de oude villa en de nieuwbouw waar de jongste leerling samen met de minister vanuit de nieuwbouw overstak naar de villa om de oudste oud-leerling van de school de hand te schudden. Symbolischer kon de opening van het ontwerp dat draaide om ontmoeting tussen oud en nieuw niet worden gevierd.

Van het oorspronkelijke schoolgebouw is alleen het oudste deel, de monumentale villa uit 1903, behouden. En de prachtige, parkachtige locatie. De latere uitbreidingen uit de jaren dertig, zestig en tachtig, zijn vervangen door nieuwbouw.

Projectarchitect Mira van Beek:
“Het is heel bijzonder om aan een project te werken dat zo dichtbij ligt. Letterlijk en figuurlijk. Het ligt op 8 minuten fietsen van ons kantoor maar het is ook bekend terrein. In mijn eigen middelbare schooltijd ging ik als introducee naar de schoolfeesten van het VCL. In mijn herinnering was het gebouw een beetje verstopt, met een lage entreeruimte, kruip door sluip door, donker. En er zat een opvallend Escher kunstwerk aan de gevel. Het nieuwe gebouw is nog steeds kleinschalig, met meerdere routes, maar de entree is ruim en licht. Het Escher kunstwerk is bijna op dezelfde plek teruggebracht. Het leuke is dat dat voor een toevallige voorbijganger in eerste instantie een beetje bevreemdend werkt. Heden en verleden vervagen in een nieuw beeld.”

Zoals de rector, Mathieu Arnouts het bij de opening aangaf was het een spannend traject: mede mogelijk gemaakt door een goede samenwerking in het ontwerpteam, met de docenten en medewerkers, aannemer Blanksma, installateur BRI, projectmanager Hevo, Stroom en steenhouwerij Maarssen voor het plaatsen van het Escher kunstwerk.

Lees meer over het ontwerp op de projectpagina

Meer over de opening van VCL in de media:
Nieuwe schoolgebouw VCL officieel geopend door minister Van Engelshoven- Den Haag FM 
Minister Ingrid van Engelshoven opent officieel de nieuwbouw van het Vrijzinnig Christelijk Lyceum- De Scheveningsche Courant
Minister Van Engelshoven opent nieuwbouw VCL – De Scheveninger