Atelier PRO wint de architectenselectie voor herinrichting en interne renovatie van het Berlage Lyceum

Atelier PRO heeft de architectenselectie voor herinrichting en interne renovatie van het Berlage Lyceum in Amsterdam gewonnen.

Het Berlage Lyceum is gehuisvest in twee schoolgebouwen met een rijksmonumenten status. De gebouwen vormen de visuele afsluiting van de P.L. Takbuurt, onderdeel van het Plan Zuid van H.P. Berlage. Deze buurt is internationaal bekend vanwege het iconische woningencomplex De Dageraad, een van de esthetische hoogtepunten van de Amsterdamse School.

De twee schoolgebouwen uit 1921-1924 zijn ontworpen door architect Westermann met bouwbeeldhouwwerk van Hildo Krop en een wandschildering van Peter Alma.

Het Berlage Lyceum is een Unesco-school voor tweetalig onderwijs (voor mavo, havo, vwo en gymnasium). Vrijheid van denken, tolerantie, waardering, uitdaging, elkaar stimuleren en wereldburgerschap staan hoog in het vaandel en vormen onderdeel van het DNA.

Na de restauratie van de gevels is nu het interieur aan vernieuwing en renovatie toe. Het ontbreekt aan lokalen en speciale les- en studieplekken om de vernieuwde onderwijsvisie vorm te kunnen geven. Ook de luchtkwaliteit en de akoestiek moeten verbeterd worden om de ambitie van Frisse Scholen B te kunnen halen. De school heeft haar ambitie als volgt gedefinieerd: “Versterk de goede dingen die wij hebben en verras ons met dingen die wij niet hebben”.

In de visie van atelier PRO wordt de oude glorie van de school hersteld, met respect voor de historische waarde van de monumentale elementen. Door respectvolle ingrepen wordt een nieuwe, moderne leeromgeving gemaakt. En door het interieur hedendaags te maken, krijgt het Berlage Lyceum gebouwen die passen bij haar leervisie en identiteit.

 

Architectenweb