Het Allard Pierson Amsterdam geopend

De heropening van het Allard Pierson deze week vindt door omstandigheden in aangepaste vorm plaats. In zeer kleine groepjes kregen genodigden een rondleiding door het vernieuwde museum. In het Allard Pierson worden de collecties van de Universiteit van Amsterdam gedeeld met het publiek en de wetenschap. Atelier PRO heeft het ontwerp gemaakt voor een zorgvuldige inbreiding. Hiermee is voor de Universiteit van Amsterdam, meer museumruimte ontstaan om de oudheidkundige collecties archeologie en kaarten aan het publiek te tonen.

 

Pareltjes
Dorte Kristensen, architect-directeur van atelier PRO: “Tijdens de mooie rondleiding hebben we werkelijk pareltjes van de museumcollectie gezien. Het is fijn dat er ruimte is bijgekomen zodat de museumstukken goed tot hun recht komen. Deze museumopgave is voor ons een soort thuiskomen geweest. Een mooi vervolg op ons ontwerp uit 2007 voor de renovatie en herbestemming van de aangrenzende gebouwen tot Bibliotheek Bijzondere Collecties van de UvA aan de Oude Turfmarkt.”

De inbreiding

Er is extra ruimte gecreëerd ‘achter’ de huidige ingang, bovenop een laag deel van het gebouw, binnen de bestaande rooilijn. Op deze plek komen diverse achtergevels en aanbouwen samen. Met de transparante nieuwbouw uit staal en glas blijft het vernieuwde ensemble leesbaar en worden de diverse hoogtesprongen verbonden met een nieuwe voorgevel. Door de nieuwe inbreidingsruimte te verbinden met de bestaande ruimtes in het gebouw wordt een compactere routing door de collectiepresentaties gecreëerd. Dat is belangrijk voor een belangrijke nieuwe doelgroep, die de semipermanente opstelling zal bezoeken.


Lees meer over het ontwerp van de Allard Pierson inbreiding.