Kindcentrum Vosholen is klaar voor de toekomst

Kindcentrum Vosholen in Hoogezand biedt nu eindelijk een veilig onderdak aan de kinderen uit de omgeving. Het is in gebruik door vier organisaties; twee basisscholen (Theo Thijssenschool en de katholieke Sint Antoniusschool), een peuteropvang en een buitenschoolse opvang.


Aardbevingbestendig

Al in 2012 is atelier PRO begonnen met het ontwerp van een nieuw kindcentrum in Hoogezand. Het ontwerp bestaat uit twee gekoppelde bouwmassa’s met daartussen een bestaand oud ketelhuis met gemetselde schoorsteen. De bouw is in 2014 begonnen maar door tegenslag van onder andere de onfortuinlijke aardbeving in de provincie Groningen stagneert het bouwproces langere tijd.
De constructie is aangepast aan de regelgeving van aardbevingsbestendigheid. Dat geldt ook voor het ketelhuis met gemetselde schoorsteen, dat erfgoed met monumentstatus is. Het ketelhuis is uiteindelijk afgebroken en volledig opnieuw opgebouwd met de aanleg van een nieuwe fundering. De schoorsteen is van binnen uit versterkt. Na het aanbrengen van de benodigde bouwkundige verstevigingen is kindcentrum Vosholen gereed en in 2019 eindelijk in gebruik genomen.


Ontwerp vertelt verhaal van dit gebied

Wethouder Erik Drenth van Midden-Groningen onderstreept hoe verheugd de gemeente is dat de het kindcentrum eindelijk klaar is  “We zijn erg blij met ons aardbevingsbestendige kindcentrum. Het ontwerp past goed in de nieuwbouwwijk en bij onze gemeente. Doordat de monumentale schoorsteen en het ketelhuis van een voormalige kwekerij in het ontwerp ingepast zijn, vertelt dit gebouw het verhaal van de geschiedenis van dit gebied. Ouders, kinderen en gemeente zijn blij met een licht en modern schoolgebouw dat klaar is voor het onderwijs van de toekomst.”

 

Veilig
Met trots presenteren we nu beelden van dit stoere rode gebouw. Karakteristiek vanwege de verwijzingen naar het boeren verleden van de omgeving. De bouw is gebaseerd op het principe van passief bouwen. Het gebouw is geschikt voor meervoudig gebruik en flexibel maar bovenal veilig en toekomstbestendig. Lees uitgebreide informatie over het ontwerp op de projectpagina.