The British School of Amsterdam is opgeleverd

The British School of Amsterdam (BSA) is officieel opgeleverd. De school was gehuisvest op drie verschillende locaties in Amsterdam. De BSA wilde één gebouw waarin de verschillende scholen (Early Years, Infant, Junior en Senior) samenkomen.
Het monumentale gebouw, oorspronkelijk gebouwd als gevangenis, is zowel van binnen als van buiten grondig gerenoveerd. Het biedt nu ruimte aan 1.000 leerlingen van 3-18 jaar met de allernieuwste faciliteiten voor een optimale leeromgeving. 

"De functie van het gebouw waar iedereen uit wil, omdraaien naar een school waar iedereen wil blijven". Zo omschreef de BSA de opgave.

We hebben de introverte gevangenis omgetoverd tot een expressieve kinderwereld waar de vier deelscholen een eigen plek hebben binnen het geheel. De nieuwe school bestaat uit het oorspronkelijk gebouw, dat in de periode 1888 tot 1891 naar ontwerp van W.C.Metzelaar, rijksingenieur-architect voor gevangenisgebouwen gerealiseerd is, aangevuld met nieuwbouw.

Er zijn twee cellen van de originele gevangenis bewaard gebleven als herinnering aan de markante geschiedenis van het pand. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben hier veel verzetsstrijders gevangen gezeten, waaronder Hannie Schaft, ook bekend als ‘het meisje met het rode haar’.

Paul Morgan, Directeur van The British School of Amsterdam, zegt: “We wilden altijd al vanuit één gebouw werken, omdat het voor ouders en medewerkers een logistieke uitdaging was om verspreid over drie locaties te zitten. Bovendien barstten we door de recente groei van de school bijna uit onze voegen. We zijn ontzettend blij met onze nieuwe locatie. Het heeft niets verloren van het familiegevoel dat we zo belangrijk vinden en daar zijn we trots op. Sterker nog, het samenvoegen van de drie locaties biedt juist ruimte voor meer community building activiteiten”.

Atelier PRO architekten is, i.s.m. Van Hoogevest Architecten en Buro Sant en Co zijn verantwoordelijk voor het ontwerp van het gebouw. De realisatie is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met Heddes Bouw.