Samenwerking Kindcentrum Opmeer-Spanbroek nu officieel van start

Het is eindelijk zover: het ontwerpen van het nieuwe kindcentrum Opmeer-Spanbroek is van start gegaan.

Maar liefst zeven organisaties zullen het kindcentrum samen gaan vormen: SKO West-Friesland, ALLURE, Kinderopvang Berend Botje, gemeente Opmeer, de Westfriese Bibliotheken, Stichting Muziek Opmeer en GGD Hollands Noorden. Op woensdagmiddag 20 april kwamen alle medewerkers van deze organisaties samen op de nieuwe locatie om dit bijzondere moment met elkaar te vieren. 

Wethouder Robert Tesselaar heette alle betrokkenen van harte welkom en schetste het belang van de ontwikkeling van kindcentra in de gemeente. De projectleider legde het proces van de komende maanden uit en de middag werd afgesloten met een feestelijk toost op de start van de ontwerpfase.

Zeven organisaties samen één

Naast de basisscholen ’t Ruimteschip, St. Bonifatiusschool en OBS De Akker, met gezamenlijk ruim 500 leerlingen, wordt er in het nieuwe kindcentrum ruimte gecreëerd voor kinderopvang, muziekonderwijs, een gymzaal, een bibliotheek en voor gemeentelijke gezondheidsdiensten. De ruimtes moeten aan alle wensen en eisen voor deze medewerkers en kinderen voldoen, dus gaan de organisaties ook sámen aan de slag met het ontwerp. Zo krijgt elke organisatie straks een eigen plek binnen het gebouw, rondom een gemeenschappelijke ontmoetingsruimte.
Er wordt gestreefd naar een plek waar, in de loop der tijd, steeds meer kan worden samengewerkt om in de behoefte van kinderen en ouders te voorzien.

Ontwerpteam en locatie

Atelier PRO, Bureau Broersma en Bureau Bouwfysica zullen zich als het ontwerpteam, samen met een aantal medewerkers van elke organisatie over het ontwerp buigen. De visie van atelier PRO kenmerkt zich door een goede balans tussen het ontwerp en de omgeving, de gebruikersbehoefte en een toekomstbestendig karakter. Hoe het gebouw er uit gaat zien, dat weten we nu nog niet. Onze presentatie liet andere vraagstukken in het ontwerp zien dan dat er antwoorden waren. Dit geeft de organisaties als vertrekpunt een mooi beeld van de stijl van Atelier PRO  en de mogelijkheden voor het kindcentrum Opmeer-Spanbroek.

Het nieuwe gebouw wordt gerealiseerd op de huidige locatie van de St. Bonifatiusschool, aangevuld met het trapveld aan de Wuiver. Ook aan de verkeersstroom rondom de locatie zal het team gaan werken.