Saffier Maestro: een verwelkomende omgeving voor bewoners met dementie

In het najaar van 2021 werd atelier PRO geselecteerd voor het interieurontwerp van Saffier Maestro, een woonzorgcentrum voor ouderen met dementie. Dit centrum komt te staan in Bouwlust, een ruim opgezette, groene naoorlogse woonwijk in het zuidwesten van Den Haag, op de locatie waar zich nu nog verpleeghuis De Lozerhof bevindt. Het is onderdeel van een groter complex met circa 388 woningen, een parkeergarage en een plint van maatschappelijke voorzieningen, ontwikkeld door Stebru in samenwerking met woonzorgorganisatie Saffier groep, de Gemeente Den Haag en KOW Architecten.

In ons interieurontwerp hebben we zoveel mogelijk gezocht naar ‘normaliteit’ – we willen een  plek creëren waar bewoners in de eerste plaats geen patiënt zijn, maar gewoon mens. Ook in een medische omgeving als een woonzorgcentrum hebben mensen behoefte aan eigenheid en huiselijkheid, aan ruimtes waar ze zich thuis voelen en prettig samen kunnen zijn met familieleden. Dit hebben we vertaalt naar een warm, verwelkomend interieur dat een ‘thuisgevoel’ biedt – zowel aan de bewoners áls aan hun familie; zo is er bijvoorbeeld ruimte voor bekende spullen, wat een belangrijke rol speelt bij het eigen maken van de plek.

Tegelijkertijd wordt het woonzorgcentrum dementie-vriendelijk ingericht, zodat de bewoners en het personeel optimaal kunnen functioneren. Dit betekent dat we bewuste keuzes maken met betrekking tot materiaalgebruik, kleuren en contrasten, functionaliteit en logistiek. Hierbij bouwen we voort op de ervaring en kennis die we hebben opgedaan bij eerdere, vergelijkbare interieurprojecten.

Met 12 afdelingen verdeeld over 6 woonlagen biedt het nieuwe zorgcentrum plek aan 136 bewoners. Op elke afdeling is er ruimte voor 11 tot 12 mensen die niet meer zelfstandig thuis kunnen wonen. Elke bewoner heeft een eigen appartement met ruimte voor persoonlijke inbreng; elke afdeling heeft een ruime woonkamer met een keuken, waar mensen samen kunnen komen, kunnen eten en recreëren. Centraal gelegen en verspreid over de etages komen twee clusters met gesprekskamers.

Op de begane grond is ruimte voor kantoren, werkplekken en diensten voor de bewoners - zoals de kapper en de fysiotherapeut. Ook bevindt zich hier een eigentijds en open ingericht restaurant; dit is niet alleen toegankelijk voor bewoners en hun familie, maar ook voor mensen uit de wijk. Het restaurant ligt op een hoek, met een weids uitzicht op de omliggende natuur. De vorm van het gebouw bood de mogelijkheid om hier bijzondere plekken te ontwerpen, ‘kamers’ voor groepsactiviteiten en bijzondere gelegenheden  – bijvoorbeeld verjaardagsfeestjes of jubilea.

Hoofddoel is om een omgeving te creëren die zowel overzichtelijk als warm is, en die ervoor zorgt dat iedereen een plek heeft waar hij of zij zich thuis voelt. Door de integratie van het centrum in een groter complex met reguliere huur- en koopappartementen blijven de bewoners daarbij ook onderdeel van de maatschappij.

De eerste werkzaamheden zijn inmiddels gestart… wordt vervolgd!