Beeldkwaliteitsplan UMC Utrecht goedgekeurd

Na twee jaar hard werken en ontwerpen is afgelopen week ons beeldkwaliteitsplan voor het UMC Utrecht is goedgekeurd. Ook werd het kindertheater van het Wilhelmina Kinderziekenhuis, de eerste verbouwing die onder begeleiding van Dorte Kristensen als supervisor tot stand is gekomen, geopend - naar een ontwerp van interieurarchitect Margareth Bleeker.

Toen in 1989 het UMCU werd opgeleverd was het één van de modernste academische ziekenhuizen van Nederland. Maar inmiddels, meer dan 30 jaar later, is het complex meerdere keren uitgebreid, verbouwd en aangepast. Tegelijkertijd verandert de visie op de zorg voor morgen; enerzijds is die visie verankerd in hoogtechnologische vooruitgang op internationaal en universitair niveau, anderzijds gaat zorg over de menselijke maat en de persoonlijke aanpak.

Daarom is atelier PRO gevraagd om een beeldkwaliteitsplan voor het UMC Utrecht te ontwikkelen. Dit plan zal als ‘kapstok’ fungeren voor alle losse verbouwingen, om er zo ervoor te zorgen dat het complex consistent mee kan kleuren naar de zorg van morgen. Atelier PRO ziet in het bestaande gebouw namelijk een ‘sleeping beauty’, dat de komende - vele - jaren met respect voor het oorspronkelijke ontwerp kan gaan transformeren naar een blijvend modern ziekenhuiscomplex; een complex met fijne ruimtes voor patiënten en bezoekers, waar ook in de toekomst excellente zorg wordt verleend, waar op universitair niveau wordt opgeleid en waar onderzoek van internationale allure wordt verricht.

Dorte Kristensen, atelier PRO: “We willen duurzaam bewaren wat er is en het liefdevol verbeteren, zodat het complex kan blijven excelleren en zich kan mee-ontwikkelen met de zorg voor morgen.”