EDGE Stadium: hergebruik en verdere verduurzaming van een eigen ontwerp

Wat is er beter voor de toekomst dan een gebouw uit 2001, dat toentertijd al duurzaam was, verder verduurzamen en transformeren tot een eigentijds kantoor, met hergebruik van bestaande gebouwdelen en materialen? Dat is wat atelier PRO de afgelopen jaren in opdracht van ontwikkelaar EDGE heeft gedaan met het voormalige Forum gebouw in Amsterdam, nu EDGE Stadium.

Het complex bestaat uit twee lange kantoorvleugels, die zijn verbreed en opgetopt met een extra verdieping. Het centrale atrium dat tussen deze twee vleugels ligt is bewaard, uitgebouwd met een houten kapconstructie en heeft een nieuwe uitstraling gekregen; het is heringericht als een weelderige groene ruimte waar de gebruikers elkaar kunnen ontmoeten en is daarmee het hart van het gebouw. Het paviljoen in de achterwand werd ontmanteld, uitgebreid en voorzien van een nieuwe gevel; het hartvormige, met koper beklede paviljoen aan de voorzijde werd herkenbaar geïntegreerd en vormt nu een blikvanger in het nieuwe atrium.

Omdat het pand al voldeed aan een groot deel van de eisen, konden veel elementen uit het bestaande gebouw hergebruikt en geüpgraded worden. Zo hebben alle bestaande houten kozijnen en balken bijvoorbeeld een plek gekregen in het nieuwe ontwerp. De duurzaamheid van het ontwerp zit echter niet alleen in de vormgeving, maar ook in zaken als de beplanting en de installaties; slimme technologische maatregelen spelen hierbij een belangrijke ondersteunende rol.

De installaties zijn vernieuwd en aangepast aan de huidige eisen; voor de verwarming en koeling was in 2001 al een - voor toen vrij unieke - warmte-/koudeopslag toegepast, het huidige ontwerp borduurt hier op voort. Voor de duurzaamheid zijn de hoogste standaarden - BREEAM Excellent en WELL Core & Shell Gold - aangehouden. Ook is het pand het eerste R2S (Ready2Services)-gecertificeerde gebouw met twee sterren in Nederland; met dit label wordt de ‘smart connectivity’, oftewel de prestaties door middel van slimme technologie, van een gebouw gewogen.