Work-in-progress voor de Stichting Eijkman Kliniek

Hoe ontwerp je een tandheelkundig behandelcentrum dat aan de ene kant als landmark fungeert, maar ook een healing environment is voor patiënten? Met die opgave in het achterhoofd ontwierp atelier PRO een nieuw gebouw voor de Stichting Eijkman Kliniek, dat representatief, dynamisch én rustgevend is.

De Stichting Eijkman Kliniek bestaat uit een maatschap van chirurgen die gespecialiseerd zijn in Mondziekten-, Kaak- en Aangezichtschirurgie. Naast hun werk voor het Meander Medisch Centrum en het Ziekenhuis St. Jansdal zetten zij zich in om de wachtlijsten in de tandheelkunde te helpen verminderen. Daarom hebben ze aan de Van Siburgstraat in Nijkerk een nieuw behandelcentrum opgericht.

Dit nieuwe behandelcentrum bevindt zich aan de zuidwestrand van Nijkerk, in een stadsdeel met een bijzondere stedenbouwkundige opzet, met ‘eilanden’ omringd door water. Het behandelcentrum fungeert als representatief poortgebouw voor één van de eilanden en moest dus extra in het oog springen.

We hebben er daarom voor gekozen om het gebouw een driehoekige vorm te geven, die op een dynamische manier in hoogte varieert; daardoor wordt het gebouw vanuit elke hoek op een andere manier waargenomen. Het volume loopt trapsgewijs af, waardoor elke verdieping een dakterras heeft, met plantenbakken langs de randen.

Het gevelontwerp versterkt deze dynamiek, met afgeronde hoeken, geprofileerde bronzen aluminium panelen en witte horizontale banden. Op de begane grond worden klimplanten op de gevel aangebracht, zodat het gebouw mooi in zijn groene omgeving past en als healing environment werkt – en dat is belangrijk bij een tandheelkundige kliniek.

Mensen komen ‘geborgen’ aan: bij aankomst is de entree, onder een overdekte brug, direct zichtbaar. Vandaaruit komen patiënten binnen in het gebouw, waar ze meteen verwelkomd worden door een medewerker achter de balie. Vervolgens nemen ze plaats in een dubbelhoge wachtruimte, waar ze een spectaculair panoramisch uitzicht hebben op de omgeving.

De vier behandelkamers en twee röntgenkamers bevinden zich rondom een rustgevende patio die is ingericht als Japanse tuin. Achter de behandelkamers loopt een extra gang die alleen toegankelijk is voor de medewerkers; dit zorgt voor een duidelijke scheiding tussen werknemers en patiënten.

Het interieur heeft, door de combinatie van moderne en natuurlijke materialen, een 'cleane' maar tegelijkertijd ook warme uitstraling. Witte wanden en plafonds, lichte gietvloeren en houten lambriseringen en plinten creëren samen een omgeving die patiënten tot rust brengt.

De volledige oplevering van het nieuwe gebouw wordt verwacht in april/mei 2024 - we delen graag alvast een blik achter de schermen