UCP Groningen – een psychiatrisch ziekenhuis als ‘healing environment’ – opgeleverd

Met het nieuwe Universitair Centrum Psychiatrie heeft het UMCG nu een psychiatrische afdeling waar patiënten zo min mogelijk het gevoel hebben dat ze in een ziekenhuis verblijven én waar ze in verbinding blijven met de maatschappij.

In ons ontwerp spelen drie uitgangspunten daarom een centrale rol: dat mensen wakker worden met de zon; dat ze omringd worden door betekenisvolle ruimtes, en dat ze zoveel mogelijk een normaal leven kunnen leiden. De nieuwbouw bestaat uit een poliklinische vleugel met therapie- en onderzoeksruimtes, die door twee ‘kloostergangen’ rond een uitnodigende groene patio is verbonden met een kliniek voor dagbehandeling- en patiëntenkamers. De kliniek, waar patiënten langer verblijven, hebben we daarbij bewust aan de stadskant van het complex ontworpen, naast de Oosterparkbuurt en gericht op het oosten; zo hebben de patiënten, vanuit hun warme, met passende kleuren en materialen ingerichte kamers en vanaf hun brede vensterbanken uitzicht op de zonsopgang en het dagelijks leven van de stad.

Het gebouw, dat we samen met Vakwerk Architecten ontwierpen, is op 4 april feestelijk geopend en wordt vanaf medio juni 2024 in gebruik genomen.

Klik hier voor meer informatie over het ontwerp