Appartementencomplex De Zwaan grootschalig gerenoveerd

Gebouwen ontwerpen die het waard zijn om te behouden, dat is iets wat we bij atelier PRO al jaren doen – en dat blijkt bijvoorbeeld ook ons project De Zwaan in Voorburg, uit 1985, dat toentertijd al duurzaam was en recentelijk is gerenoveerd door de eigenaren.


Appartementencomplex De Zwaan bestaat uit twee bouwdelen: een langgerekt, laag en licht volume met sociale woningbouw, dat overgaat in een toren van negen lagen met koopwoningen. Het iconische gebouw van de hand van architect Hans van Beek werd in 1986 nog uitgeroepen tot een van de beste gebouwen van Nederland, maar de afgelopen jaren begon de tijd zijn tol te eisen. Met name het stucwerk van de toren ging langzamerhand gebreken vertonen en ook de brandveiligheid en isolatie moesten opnieuw onder de loep genomen worden.

De complete schil van de hoogbouw is - incl. kozijnen en ramen - vervangen door een beter isolerende versie, en ook in algemene zin zijn de brandveiligheid en de duurzaamheid aanzienlijk verbeterd. Wat daarbij bijzonder is, is dat de renovatie getrokken werd door de VvE. En waar een dergelijk project voor een woningcorporatie al een hele opgave is, is het voor een middelgrote VvE met beperkte middelen een enorme prestatie.

Alle lof dus voor de aanjager van de renovatie, VvE Corbulokade, die zich samen met de 36 eigenaren, aannemers en een financier inspanden om tot een  plan te komen. Het traject kwam mede tot stand door de inzet van Focus Vastgoed Groep, Warmtefonds, Dibotherm B.V., BANQ geveltechniek BV, Gemeente Leidschendam-Voorburg en het oude en nieuwe VvE bestuur.

Klik hier voor meer informatie over het project