Verslag 1e avond Woonkerk Moerwijk

Er werden veel vragen gesteld op de informatiebijeenkomst over Woonkerk Moerwijk afgelopen 10 december. Niet alleen door de geïnteresseerden, maar ook de architecten brandden los. Dat is zeker niet raar, want een project als deze is uniek en dat betekent voorzichtig aftasten door beide partijen. Maar de kop is eraf.

Haag Wonen
De avond begon met een uitleg van Hans Pronk van Haag Wonen. In een helder verhaal besprak hij de toekomstplannen voor de wijk. De Woonkerk maakt bijvoorbeeld onderdeel uit van een oude katholieke enclave, bestaand uit de kerk, een klooster met pastoorswoning en drie omringende scholen. Het volgende onder voorbehoud; In de nabije toekomst worden de scholen helaas gesloopt, maar komen er woningen voor terug. Ook de bebouwing aan de overige kanten van de kerk zal worden vernieuwd en zal niet hoger worden dan dat. In lijn met de kerk zullen de woningen waarschijnlijk ook van rood baksteen worden. De kerk behoudt dus een bijzondere positie in de wijk en zal rond 2014 – 2015 het middelpunt van de buurt blijven.

Barli
Na een verhelderende uitleg over de toekomst van dit stukje Moerwijk, was systeembouwer Barli aan de beurt. De presentatie toonde de ene naar de andere nette woningen van staal, beton en hout. Niets bijzonders aan zou je denken, maar het realisatieproces is dat wel. De woningen van Barli zijn ‘prefab’. Ze worden in een fabriek in Uden eerst in een grote hal in delen opgebouwd om daarna weer in stukken naar de bouwlocatie te worden vervoerd. Daar kan de woning dan in twee dagen lucht en waterdicht worden gemaakt. Na vijf weken is het huis al bewoonbaar. Na de presentatie werd hardop gefilosofeerd hoe de flexibele ‘woonunits’ in de kerk te krijgen. Maar dat er veel mogelijk is staat vast.

Atelier PRO
Als laatste was atelier PRO aan de beurt. Vol enthousiasme werden de ideeën over de kerk uiteen gezet aan de hand van het informatieboekje. De presentatie liet geen concrete woonoplossingen zien, want de ideeën hiervoor moeten immers door de bewoners zelf worden aangedragen. De presentatie ging verder over CPO. Een korte animatie gaf uitleg over de betekenis ervan.  Mogelijke CPO- woonvormen en voorbeelden kwamen voorbij, bijvoorbeeld Villa Overgooi van Next architects kwam aan bod onder de noemer ‘Wat krijg je als ieders wensen 100% worden ingewilligd.’ Maar ook het woonproject van architect Bastiaan Jongerius die een geweldig pand in de Jordaan heeft gebouwd samen met een aantal andere jonge gezinnen.

Discussie
In de discussie erna werd gezocht naar de juiste naam van de woongroep, of is het commune? Of is misschien gemeenschap het juiste woord? En wat is de relatie met de buurt? Voor hoeveel woningen is er plek in de kerk en kunnen we wat betreft de prijs nog aantrekkelijker maken? Er werd geopperd om naast woningen ook functies toe te voegen. Een aansprekend kunstatelier misschien of een buurtcafé? De Crypte heeft zo'n grote oppervlakte dat daar misschien wel een buurtfunctie in kan. Of kan deze gebruikt worden om een energieneutrale wooncomplex te maken? Financiële vragen en bezorgdheden waren er uiteraard ook, al is dat misschien nog wat vroeg.

In ieder geval werd de avond met veel enthousiasme afgesloten. De geïnteresseerden vroegen om computermodellen en tekeningen van de kerk om hierop zelf aan de slag te gaan met de schetspen. Op de Facebookpagina van Woonkerk Moerwijk zullen we de komende tijd inspirerende items plaatsten om antwoorden te geven op de gestelde vragen.

DE VOLGENDE BIJEENKOMST IS IN JANUARI
Eind januari organiseren we een ‘Open Kerk’ als volgende bijeenkomst. Iedereen is welkom om een kijkje te nemen in dit unieke toekomstige wooncomplex. Houdt de Facebook pagina in de gaten voor aankondigingen en meld je bij PRO als je wilt deelnemen.