Nationale onderwijsbeurs Saoedi-Arabië II

Atelier PRO onderzoekt een samenwerkingsverband met het in Saoedi-Arabië gevestigde Al-Kayan Consulting Engineering. Met hun werken gebundeld staan ze van 18 tot en met 21 februari op de International Exhibition and Forum for Education in Riyadh.

 

Ernstjan Cornelis – 19 februari 2013 – Riyadh
Wij zijn in opleiding in Riyadh, we volgen nog steeds de neem-het-zoals-het-blijkt-te-gaan-cursus. Deze ochtend bleek er ineens een heren- en een damesingang te zijn. Dorte Kristensen werd even afgesplitst om daarna weer door een andere ingang in dezelfde hal te mogen. Deze logica ontgaat ons.

De beurs is nu open voor mensen met een uitnodiging. Dat betekent niet dat alles klaar is. Er wordt nog steeds geschilderd maar al iets minder gezaagd. Bijna overal ligt nu vloerbedekking al zit het beschermfolie er nog op. Onze overbuurman uit China zit in zak en as, zijn stand is nu klaar en de verf is zelfs droog, maar zijn spullen zitten nog voor de douane! Toch lijkt het er wel op dat vanavond de rest van de tentoonstelling klaar is als de minister komt voor de officiële opening.

Rond gebedstijd, tussen de middag, is de tentoonstelling gesloten. Dat is eigenlijk wel prettig, want een hele dag op zo'n beurs lijkt me niets. Het geeft ons gelegenheid voor afspraken en een bezoek aan Riyadh, waarbij we tot de ontdekking zijn gekomen dat er wel borden richting het centrum wijzen, maar dat er helemaal geen centrum is! Downtown Riyadh bestaat niet, het is overal min of meer dezelfde toestand: brede wegen met daarlangs 2-laagse bebouwing. Daarbij is het hoogst merkwaardig dat er paleizen staan naast braakliggende terreinen, maar ook tegenover winkels, van wasserette tot groente, van auto-onderdelen tot medicijnen.

Inmiddels hebben we met potentiële klanten gesproken die interesse hebben in ons consortium. Voor wat het waard is, het zijn kansen op succes. Daarbij is onze collega Raid Bin Hesam Al Ameer, marketing manager van Al-Kayan van grote waarde; met zijn immer opgewekte glimlach en betrouwbare ogen weet hij klanten naar onze stand te begeleiden.

We zijn nu allemaal op vriendelijke wijze tijdelijk uit de hal verwijderd. De minister van onderwijs komt zo en daarom wordt alles op veiligheid gecontroleerd. De beurs is daarmee nu officieel geopend. De minister is overigens niet alleen minister maar ook een prins uit de Koninklijke familie; Prince Faisal bin Abdullah bin Mohammed Al Saud. En dat geeft de nodige aandacht. Hij blijkt gevoel voor humor te hebben, want het gaat er vrolijk aan toe op die plekken waar hij een praatje maakt.

Vooraf hadden we geen idee of deze reis ons wat zou brengen, maar het is kansrijker dan we hadden verwacht.