Hans Kalkhoven arch. AvB is een geboren en getogen Haarlemmer. In 1991 is hij cum laude afgestudeerd aan de Academie van Bouwkunst in Rotterdam. Zijn afstudeerplan, herbestemming voor de voormalige gebouwen van de drukkerij Enschedé in Haarlem, werd in 1992 genomineerd voor Archiprix.


Hans kwam in 1988 in dienst bij atelier PRO en met een kleine onderbreking, is hij sinds 2017 weer als parttime senior architect onderdeel van de groep architecten van atelier PRO.

Zijn ontwerpervaring strekt zich uit van complexe gebouwen in binnensteden (Theaters, Kantoren & Woningen), tot ondergrondse bebouwing en kleinschalige particuliere woningbouw. De huisvesting voor telers in het Westland is sinds 2008 steeds meer een constant onderdeel van zijn opdrachtenportefeuille. Het ontwerp voor
OVATA in Bleiswijk ontving de BNA prijs “Gebouw van het Jaar” in 2008 (regio DELTA).

Hans heeft bijzondere aandacht voor detail en techniek in zijn ontwerpen. Architectuur is voor hem een fascinerende combinatie van techniek, logistiek en esthetiek.
Naast zijn huidige werkzaamheden als senior architect bij atelier PRO en architect onder eigen naam is Hans ook als gastdocent verbonden aan de faculteit Architectuur van de TU-Delft en begeleid daar studenten bij projecten in hun bachelor of master opleiding.

Sinds 2013 verzorg hij ook ontwerpen onder eigen naam KalkhovenArchitectuur.

Een andere tijdsbesteding van Hans is tekenen, met name portretten.
Zie voor een overzicht kalkhoventekeningen.