Dorte Kristensen MA (Århus 1963) is architect en sinds 2003 directeur bij atelier PRO. Ze studeerde aan de Arkitektskolen in Århus; twee jaar van haar studie volgde ze aan de faculteit Bouwkunde van de TU Delft, waarna ze vervolgens als architect in Londen werkte. In 1989 studeerde ze af in Århus en begon ze bij atelier PRO. Geïnspireerd door Scandinavische bouwmeesters als Gunnar Asplund, Alvar Aalto en Jørn Utzon, weet ze het Nederlands pragmatisme op een elegante wijze te combineren met het Deense gevoel voor poëzie.

Niet alleen de poëzie van gebouwen zelf, maar ook van interieurs en stedelijke ruimtes, en van hoe deze drie schalen in elkaar overgaan. Overgangsplekken zijn in Dorte’s optiek namelijk bij uitstek dé plekken die een grote invloed hebben op de sociale dynamiek. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ze bij atelier PRO vooral werkt aan onderwijsgebouwen, universiteiten, hogescholen, gemeentehuizen, cultuurcentra en zorggebouwen - het soort gebouwen waarbij de overgang van de openbare ruimte van de stad naar het gebouw en het interieur een belangrijke rol speelt.

Dorte gelooft dat architectuur kan verbinden, op meerdere niveaus: de verbinding tussen het verleden – de ruimtelijke, culturele en historische context -  het nu, en een duurzame en circulaire toekomst. De verbinding tussen de schaal van stad en haar openbare ruimtes, gebouwen en hun interieurs. De verbinding tussen de gebruikers van de gebouwen  - de mensen - met de gebouwen zelf.

Vanwege haar ervaring wordt Dorte veelvuldig gevraagd als keynote speaker over de architectuur van cure en care, onderwijs, cultuur en interieur, in zowel binnen- en buitenland.