Hatice Kilinc is interieurontwerper bij atelier PRO sinds april 2019. Van jongs af aan heeft Hatice de ruimte om haar heen gezien als plat, 2 dimensionaal. Maar in haar hoofd was die weergave altijd 3 dimensionaal. Ze heeft altijd een grote behoefte gevoeld om die waargenomen ruimte om te zetten naar een driedimensionaal beeld.

Na afronding van haar opleiding grafische vormgeving aan het Grafisch Lyceum Rotterdam wilde Hatice dat grafische perspectief ruimtelijk maken. Vandaar de logische overstap naar de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag.  Vanwege het accent op ruimtelijk ontwerp van de specialisatie interieurarchitectuur was Hatice hier helemaal in haar element.  Ruimtes creëren die in haar hoofd zaten kon ze nu zelf ontwerpen. Het was op de Haagse kunstacademie dat ze een vakmatige visie heeft ontwikkeld; het onmenselijke menselijk te maken, de ruimtelijke omgeving een ziel geven.

Van concept naar praktijk

Tijdens de opleiding aan de kunstacademie benaderde Hatice opgaven altijd heel conceptueel. Het was even een zoektocht om de vertaling te maken van concept naar de realiteit. Door haar praktijkervaring bij diverse ontwerpbureaus heeft ze de vaardigheid ontwikkeld om die vertaalslag te maken.

Hatice heeft aan een breed scala van opdrachten gewerkt, van transformatie tot nieuwbouw. “Ik ben blij dat ik bij PRO aan verschillende projecten heb gewerkt want ik heb er veel van geleerd. Geen enkele opgave is hetzelfde. Ik stel me bij iedere opgave in op steeds een andere gebruikerservaring, dat maakt het afwisselend.”


Aankleding die goed is voor het welzijn

Wat ze leuk vindt aan de projecten van PRO legt ze uit aan de hand van de projecten The British School of Amsterdam en Universitair Centrum Psychiatrie UCP in Groningen. “Het concept van die twee interieuropgaven vergelijk ik met de mens die zich aankleedt. Een kledingstuk moet aangenaam en comfortabel zitten, zodat je lichamelijk lekker kunt bewegen. En zo is het ook met het interieur van een ruimte. Het moet een sfeer geven die voor de gebruiker prettig aanvoelt, zowel fysiek als emotioneel. De omgeving moet een positief effect hebben op het welzijn van de persoon die de ruimte gebruikt. Dat geeft me voldoening.”