Kantoorgebouw TU/TNO, Delft

Compact vierkant


een modern en duurzaam kantoor

Kantoorgebouw TU/TNO, Delft

Een traditioneel kantoor met een middengang is niet optimaal voor onderlinge communicatie. Daarom koos atelier PRO voor een bijna vierkant compact model voor het ontwerp van het TU/TNO gebouw in Delft. Het gebouw bestaat uit twee kantoorschijven met daartussen een centraal gebied.

De kantoorschijven hebben relatief gesloten gevels maar openen zich naar het centrale atrium met licht uit daklichten en transparante glasgevels. De werkplekken zijn aan de buitenzijde van de kantoorschijven gesitueerd. In de kernen liggen de spreekkamers en sanitaire voorzieningen. De gemeenschappelijke voorzieningen als het vergadercentrum, bedrijfsrestaurant en de lunchkamer, bevinden zich in het centrale gebied. Rond dit atrium liggen ook kopieerhoeken, pantry’s en informele verblijfsplekken. Hiermee heeft het gebouw een open structuur, die de informele contacten tussen de verschillende divisies bevordert en synergie mogelijk maakt.


In het ontwerp is warmteaccumulatie van de betonconstructies een belangrijk uitgangspunt. Daarom zijn de verlaagde plafonds in de cellen los gehouden van de vloerconstructies en als vrij dragende akoestische velden uitgevoerd. Het gebouw heeft als basis een natuurlijke ventilatie. Om oververhitting te voorkomen worden in de zomersituatie de luchttoetredingsroosters in de gevels ‘s nachts centraal open gestuurd, zodat koele lucht kan worden geaccumuleerd. De installaties in de werkvertrekken zijn individueel regelbaar. De zonwering is windvast en kan daarom ’s avonds al dicht gestuurd worden zodat ook de vroege ochtendzon in warme periodes geweerd wordt. Hierdoor is een koelinstallatie niet nodig.

 • Luuk Kramer
  avondbeeld
 • Luuk Kramer
  gevelfragment
 • Luuk Kramer
  zicht vanaf parkeerplaats
 • Luuk Kramer
  gevelfragment
 • Luuk Kramer
  brug
 • Luuk Kramer
  interieur eetplek
 • Luuk Kramer
  Bibliotheek