natuuractiviteitencentrum Oostvaardersland

van lieslaarzen tot hoge hakken


voor iedere bezoeker wat wils

natuuractiviteitencentrum Oostvaardersland

Fascinerend aan de opgave is de enorme schaal van het natuurgebied de Oostvaardersplassen: zo ver het oog reikt het uitgestrekte moeras, een open serengeti met duizenden paarden en herten, geweldig! Maar jammer, je kunt er niet in. Het Oostvaardersveld geeft je nu niet echt een gevoel in de Oostvaardersplassen te zijn, wij vinden dat het meer op de Oostvaardersplassen moet gaan lijken en dat de koppeling tussen beide gebieden beter kan. Niet een exacte kopie maar een verbeelding van die natuur. De natuur geënsceneerd, gereguleerd, natuur op een andere schaal.

En daar in de natuur ligt het natuuractiviteitencentrum als een spin in het web. Vanuit het centrum rollen de routes de natuur in. Sommige verhard, andere oplossend in de natuur, lekker struinen. Voor iedere bezoeker wat wils, van lieslaarzen tot hoge hakken. In het centrum heeft iedere doelgroep een eigen plek maar heeft ook ruimschoots de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten en belevenissen uit te wisselen.

Het centrum is een compact gebouw over verschillende niveaus. Ieder niveau heeft op een eigen manier contact met de omringende natuur waardoor de bezoeker steeds een deel van de natuur uitvergroot beleeft. Het water vanuit kikkerperspectief, tussen het riet, of zelfs onderwater. Maar ook ver boven het riet of zelfs even boven de bomen uitkomend om te genieten van de grootsheid van het natuurgebied, met een uitzicht waar de horizon verder reikt dan dat het op één van de andere uitkijkpunten doet. Hier beleeft de bezoeker de impact van de Oostvaardersplassen op een uniek niveau waar hij dat nergens anders op die manier kan beleven. Met een steeds weer veranderende blik op de natuur door de gerichte raamopeningen, neemt de bezoeker langzaam afstand van het dagelijks leven en wordt steeds meer beïnvloed door de verschillende aspecten van het landschap. Het natuurbelevenisdorp is bezaaid met kleine spiekgaten, als verrekijkers, in de wanden. Zij geven de bezoeker de mogelijkheid om letterlijk te transformeren en direct de natuur in te gaan.

De unieke betonnen huid raakt in de loop van de tijd begroeid en wordt als het ware overgenomen door de natuur. Mossen en zeldzame varens groeien in de gaten van de structuur, die ook zo nu en dan ingenomen zullen worden door een vogel of vleermuis. Het gebouw weerspiegelt hiermee de essentie van de Oostvaardersplassen: ruige natuur op een door de mens gemaakte plek. Zo is alles, op elk niveau, van landschap tot de huid van het gebouw, doortrokken van Oostvaardersnatuur: Caleido.

Naast de natuur die het natuuractiviteitencentrum “overneemt” kan de natuur het gebouw ook de mogelijkheid geven om zelfvoorzienend te functioneren. Regenwater kan worden opgeslagen en samen met het afvalwater gezuiverd worden in de helofytenfilters. De zon maakt het mogelijk met een energiedak en een ‘energiepad’ in het landschap een energieneutraal gebouw te maken. De ongebruikte warmte wordt opgeslagen in een geïsoleerd drukvat met water dat zichtbaar is in het gebouw. De elektriciteit wordt opgewekt met behulp van een stirlingmotor die is opgesteld in de expositieruimte en is het symbool voor duurzaam bouwen, maar sterker nog het symbool van het evenwicht tussen mens en natuur.