Schoolpleinen Kindcentrum Nieuwe Damlaan, Schiedam

Schoolpleinen in het groen


in de luwte van het park

Schoolpleinen Kindcentrum Nieuwe Damlaan, Schiedam

Als een U-vormig bouwlichaam, uitgevoerd in kloek metselwerk, past het kindcentrum Damlaan bij de sfeer en schaal van de omliggende bebouwing. Aan straatzijde overheerst het stenen uiterlijk, maar aan parkzijde opent het gebouw zich naar het groen. De vegetatie dringt zelfs tot diep op het terrein door.

Groene hagen dienen als afscheiding tussen de schoolpleinen rondom het gebouw en het openbare gebied. Zij versterken het parkgevoel en zorgen ervoor dat de schoolpleinen intiem en geborgen aanvoelen. Op het schoolplein vormt een groene grasheuvel een kenmerkend element. Deze heuvel dient als scheiding tussen de verschillende schoolpleinen en is tevens de plek waar de kleinere kinderen even over de haag kunnen kijken naar de omgeving. Er bovenop kan vooral heerlijk gespeeld en gezeten worden en midden op de grasheuvel staat een boom die behouden is gebleven bij de bouw. Deze boom geeft een volwassen groen beeld aan de buitenruimte.

Het pleingebied rondom de school is opgerekt tot de maximale maten van het plangebied. De pleinen zijn dan ook ruimer gedimensioneerd dan strikt noodzakelijk. Op de plekken waar het plein verder reikt, is het niet verhard maar groen. Dit biedt de scholen de gelegenheid om moestuinen of ontdektuinen aan te leggen.

Bestaande bomen zijn zo veel mogelijk behouden. De nieuwe aanplant laat de wisselingen tussen de jaargetijden zien. Zo bloeit de kers Prunus Serrulata volop roze in het voorjaar.

 

 • atelier PRO: Eline keus
  beelden krimpen 2
 • atelier PRO: Eline keus
  beelden krimpen 1
 • atelier PRO: Eline keus
  beelden krimpen 3
 • atelier PRO: Eline keus
  beelden krimpen 4
 • atelier PRO: Eline keus
  beelden krimpen 5