Botenshowroom Bruinisse

met Zeeuwse schuren


als inspiratie

Botenshowroom Bruinisse

situatie
De jachthaven van Bruinisse is de afgelopen jaren sterk uitgebreid met circa 800 ligplaatsen en een nieuw opgespoten middenpier met daarop en groot aanbod aan faciliteiten: een restaurant, supermarkt en maritieme voorzieningen waaronder een havenkantoor en een botenshowroom.

De opdrachtgever van deze botenshowroom is Nova Yachting die in de nieuwbouw een tweetal showrooms en kantoren heeft. Daarnaast wordt een deel van de hallen onderverhuurd.

Markante dakvorm & geleding
De botenshowroom is met haar circa 4000 m² veruit het grootste gebouw van de nieuwe haven. Is het type botenshowroom tot nu vrijwel beperkt gebleven tot grote loodsen, Nova Yachting & atelier PRO hebben samen de ambitie uitgesproken om deze showroom meer dan alleen een loods te laten zijn door het een architectonische uitstraling te geven. Het dak is het belangrijkste middel om dit te bereiken.

Door de markante dakvorm onderscheidt het gebouw zich van de andere gebouwen en wordt zo een bijzonder gebouw in de haven.

Daarnaast zijn de vijf hallen opgedeeld in drie delen: een kop met daarin de dubbelhoge showroom van Nova Yachting, een middendeel bestaande uit drie hallen van twee verdiepingen en een staart, bestaande uit een watersportwinkel van één laag met daarbovenop een heerlijk dakterras.

Zeeuwse schuren
De typische zwarte Zeeuwse schuur, met witte details, is uitgangspunt geweest voor de materialisering. Middels industriële zwarte gevelbeplating met reliëf heeft de vertaalslag van dit oertype schuur plaatsgevonden naar het heden. Grote hefdeuren met witte kaders refereren hier eveneens aan.
Een nieuw type is geboren.

 • atelier PRO
  opening
 • atelier PRO
  exterieur
 • atelier PRO
  interieur
 • atelier PRO
  exterieur
 • atelier PRO
  exterieur
 • atelier PRO
  exterieur
 • atelier PRO
  schets