MFC Op Expeditie, Venlo

Houten geveldelen


versmolten met ontdektuin

MFC Op Expeditie, Venlo

De stedenbouwkundige structuur van de wijk Vossener kenmerkt zich door architectuur uit de jaren 60 en 70. Kenmerkend zijn de gefragmenteerde strokenverkaveling, de meer-onder-een-kap woningen, straten die nooit onafgebroken recht zijn en woonerven. Voetpaden en groene veldjes zorgen voor afwisseling in het stratenpatroon, maar ondanks deze diverse kleine variaties, heerst er toch een gevoel van repetitie, doorlopende ruimten en gedateerdheid. Als reactie hierop heeft atelier PRO een eigentijds, karaktervol en plastisch gebouw ontworpen. De geknikte en afgeronde vormen bakenen de ruimte af. De brede glazen entree oogt uitnodigend.


Omsloten door 2-laagse bebouwing met kap, ligt het gebouw op een grote groene kavel. De omliggende bomen zijn in de loop der jaren uitgegroeid tot een prachtig groen geheel. De houten verticale geveldelen van de MFC  volgen de afgeronde vormen van de plattegrond en geven de wijk Vossener een eigentijds uitgesproken hart. De door landschapsarchitect Bureau Niche ontworpen Ontdektuin versterkt de natuurlijke uitstraling.

Eenmaal binnen door de brede glazen entree, komt men in de ontvangsthal en centrale ontmoetingsruimte die over drie bouwlagen het hart van het gebouw vormt. Hier omheen liggen de centrale administratie, de kookstudio en de toegang tot het kinderopvangdomein. Deze is herkenbaar door een opvallend meubel dat de ingang omkadert.  De scholen hebben hier ook hun eigen ingang en daarnaast is de onderbouw van de beide basisscholen eveneens vanaf de centrale entree bereikbaar. Het hart van de scholen ligt aan twee te koppelen speellokalen. Direct boven deze lokalen liggen rondom de gymzaal de lokalen van de bovenbouw.

Op de eerste verdieping liggen rondom deze vide de gemeenschappelijke lokalen voor bijvoorbeeld muziek en andere creatieve vakken. Helemaal boven op de tweede verdieping heeft de wijkvereniging, ’t VAC, een plekje gekregen evenals de gezamenlijke personeelsruimte.

De gemeente Venlo heeft ten aanzien van het zogenaamde "frisse scholenpakket" een hoge ambitie: Frisse Scholen B. Dit komt neer op  hoge ventilatievouden, extra aandacht voor akoestiek en verlichting en een vrije hoogte van 3,2 meter in de groepsruimtes. Maar ook is er veel aandacht besteed aan duurzaamheid. Daarom is gekozen voor een warmte/koude opslag om het gebouw mee te verwarmen en te koelen. Op het dak is een zogenaamd energiedak  gepland, waarmee met behulp van de zon energie opgewekt kan worden.  Door deze duurzame maatregelen zal de energierekening  laag zijn.


Publicaties

Schooldomein nr 5, mei 2021 - Het belang van de kletsbrede trap p30,31

Onderwijs & Bouw p 89-90

 

 • Petra Appelhof
  Exterieur
 • Petra Appelhof
  Gevel aan groen plein
 • Petra Appelhof
  Speelplein
 • Petra Appelhof
  Hal
 • Petra Appelhof
  Interieur
 • Petra Appelhof
  Interieur
 • Petra Appelhof
  Klaslokaal
 • Petra Appelhof
  Klaslokaal
 • Petra Appelhof
  Interieur
 • atelier PRO
  Situatie